Kertünk-Portánk

Dübörög a szilvaszezon, kinyitottak a szedd magad szilvaföldek

mtva/bizományosi/oláh tibor
mtva/bizományosi/oláh tibor
Kiváló az idei termés.

A hazai szilva szezonja a sokféleségnek köszönhetően júliustól egészen októberig tart, ez egyben azt jelenti, hogy javában tart a szilvaszezon.

Kapcsolódó
Rendkívüli tulajdonságokkal bír a gyümölcsök Hamupipőkéje, a szilva
A szilva manapság, mintha a gyümölcsök Hamupipőkéje lenne. Talán azért, mert úton-útfélen található? Vagy azért, mert méltánytalanul olcsó? Az

A korábbi évekhez hasonlóan kinyitottak a szedd magad szilvaföldek, bár közel sincs annyi belőlük, mint az előző esztendőkben volt. A Gyümölcsvadász összeállításában ide kattintva például mindössze hét szedd magad szilvaföldről olvashatunk.

Négy éve akadt olyan gazda, aki 10 forintért kínálta a szilva kilóját, ilyenre aligha számíthatunk, főleg akkor, amikor a piacokon jellemzően 500 vagy több forintért kínálják a szilvát jelenleg.

Jó hír viszont, hogy kiváló az idei szilvatermés, annak ellenére, hogy a tavaszi fagyok néhány helyen nagy károkat okoztak.

Az Agroinform piacterén nagyon sok gazda kínál eladó szilvát étkezésre, lekvárnak befőzésre és cefrének valót szinte az ország minden részéből. Az árak igen eltérőek, van 100 forintos kilonkénti áron, de 320 forintért is.

Az egyik népszerű hirdetési portálon is találunk – nem is kevés – ajánlatot eladó szilváról. Itt a legolcsóbbat – szedd magad akcióban – 80 forintért adják, a legdrágább pedig a 700 forintos kilónkénti áron adott Stanley fajtájú szilva.

Kapcsolódó
Magyarországon terem a világ egyik legfinomabb szilvája
A gyümölcsnek mintegy kétezer fajtája ismeretes világszerte, ebből is az egyik legfinomabb a szatmári szilva.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik