Az alkohol, vagyis az etanol segíthet a növényekben abban, hogy akár két hetes szárazságot is túléljenek – állapította meg egy japán kutatás.
Ha nem kapnak vizet, akkor a növények maguk is etanol termelésébe kezdenek. Ennek az okát még nem tudják, de a RIKEN Center for Sustainable Resource Science japán kutatói úgy gondolták, kipróbálják, hogy plusz etanolt adnak nekik, segíti-e túlélésüket – közölte az Infostart.
A kutatók rizst és búzát ültettek, rendszeresen öntözték őket és a növények egy részére alkoholt is locsoltak három napon keresztül. Majd pedig nem kaptak vizet két héten keresztül. Azt tapasztalták, hogy az „alkoholizáló” növények jobban bírták a szárazságot, mint azok, amelyek csak vizet kaptak. Míg az előbbiek 75%-a élte túl a száraz időszakot, az utóbbiaknak csak 5%-a.
Az eredményt kecsegetőnek gondolják, mivel ez segíthet az élelmiszerellátás bizonytalanságainak kiküszöbölésében, növelhetik az megtermelt élelmiszer mennyiségét.
Az etanolos módszert egyszerű és kevésbé költséges módszernek találják, de természetesen, nem mindegy, hogy milyen alkoholt kapnak, ha túl magas a koncentráció, akkor az már gátolja a növények növekedését.
Amikor nem kap a növény vizet, akkor a levelén levő apró nyílások – sztómák – bezáródnak, így visszatartják a vizet. Az etanollal kezelt növények már a szárazság bekövetkezte előtt is így tesznek, így jóval több nedvességet tudnak megőrizni.