Kertünk-Portánk

Elképesztő szúnyoginváziótól szenvednek Gárdonyban

facebook / Gárdony
facebook / Gárdony
Most már nemcsak az alacsony vízállás jelent gondot a Velencei-tó partján, szellőztetni sem igen tudnak a vérszívóktól.

Elviselhetetlen a Velencei tó partján élők számára a repülő rovarok inváziója – olvasható egy Facebook-bejegyzésben.

Kapcsolódó
Szúnyoginvázió fenyeget a Tisza-tónál
Idén később kelnek a szúnyoglárvák, de több, mint az előző évben. A tavalyinál erősebb invázióra kell készülni.

Gárdony elesett: a települést elárasztották az apró, szúnyogok és szúnyogszerű lények. Hajnalban és estefelé kendőt kell az arcukra tekerni azoknak, akik ki szeretnének menni a kertbe. A felhőkben támadó rovarok megkeserítik a tóparti település lakóinak életét.

facebook / Gárdony

Gyakorlatilag este nem is lehet kimenni a tópart környékére, kerékpározni szinte lehetetlen, minden egyes levegővételnél szúnyogok tucatjait lélegzik be az óvatlan biciklisek.

Gárdonyban, napok óta vastag ködtakaróként takarja be az utcákat az irdatlan mennyiségű rovar. Még a szellőztetés is komoly fejtörést okoz a tó partján élőknek, apró vérszívók ezrei telepednek meg az ablakokon, és a szúnyoghálókon.

facebook / Gárdony

A tó ökoszisztémája felborult, a tarthatatlan helyzet következményét nehezen tudják elviselni az emberek, a filmek világát idéző inváziót a helyiek szerint csak permetezéssel lehetne visszaszorítani.

Bár a lakók véleményei megoszlanak, a többség szerint tarthatatlan a helyzet:

  • “Elviselhetetlen lett az élet!!!Igy van ,valami megoldás kell!!!”
  • “Szombaton letekertem egy Tisza-tó kört. Nem volt bogár. Este 9-kor hazaértem vonattal Gárdonyba, es a vasúttól hazáig majdnem “jóllaktam” bogár vacsorával.(..)”
  • “Érdemes volt leverni a fecskefészkeket. Amióta nincsenek fecskék, azota több a Bogár. Ez is az ökoszisztéma része. De legalább nincs madársz.r az ablak alatt.”
  • “És akkor mi van? Igen, vannak bogarak. Muslincák, tücskök, szöcskék. Szúnyogok és bogarak. A Nap is süt. Ebben nem értem mi a zavaró?”
  • “Szombaton a sárga híd-tól bicikliztünk hazafelé, de annyi szúnyog volt, hogy koppantak a fejünkön, csak orrot és szájat eltakarva lehetett biciklizni, mert minden egyes levegővételnél beszívtuk orron szájon. Oké, hogy tópart meg viseljük, de most már elég lehetne. VÉGIGMEHETNE MÉG EGYSZER AZ A FÚJÓSKOCSI, RÁJUK BIZTOSAN HATNA IS. Nem hiszem el, hogy az illetékesek közül senki nem látja ezt…”

A baj nem jár egyedül, a tó északi partján sokfelé a tigrisszúnyogoktól is szenvednek a lakók.

Kapcsolódó
Szúnyoginváziótól szenved az ország, folyamatos a vérszívók irtása
Sokkal többen vannak, mint ahogy az elmúlt években tapasztalhattuk. De vajon miért?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik