Életmód

Természetes praktikák vérszívók és rovarok ellen

pixabay
pixabay
Évről-évre súlyosabb bőrreakciókat produkál a szúnyog- és darázscsípés.

Egyre több az egyszerű szúnyog- és darázscsípésre fellépő szokatlanul erős bőrreakció. Az általános tünetek, bőrgyulladások miatt tavalyhoz képest többen fordulnak orvoshoz dr. Borbély Katalin funkcionális medicina orvos, háziorvos, mentőorvos, homeopata szakorvos szerint. De, ha van otthon méz, aloe vera, vagy hagyma, ezekkel sokszor enyhíteni tudjuk a vérszívók, rovarok csípését követő kellemetlen bőrtüneteket.

Kapcsolódó
Eszméletvesztést is okozhat a darázscsípés
Téveszme, hogy az allergiás tünetnél kálciumot kell bevenni, ennek ugyanis semmi hatása nincs egy darázscsípésnél.

Amellett, hogy a számtalan szúnyogfajta között egyre több a többnyire vírusos fertőzést terjesztő vérszívó, a méhekkel, darazsakkal, lódarazsakkal és kullancsokkal is vigyázni kell: egyre váratlanabb reakciókat vált ki a csípésük. Dr. Borbély Katalin szerint évről-évre változnak a rovarok és az immunválaszok is.

Ha vérnyomáscsökkenést, fejfájást, hányingert, hányást, heves bőrtüneteket észlelünk egy darázs, méhcsípés után, azonnal forduljunk orvoshoz! Ugyanakkor egy egészséges, jó immunrendszerrel rendelkező embernél nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni egy csípés helyén megjelenő piros folt miatt. Az általában csak a rovar nyálára adott, természetes védekező, hisztaminos reakció

– hangsúlyozta a háziorvos, aki ügyeleti tapasztalatát megosztva elmesélte, hogy Zala megyében, a várt szúnyogirtás után a pillangók pár hétre eltűntek, ugyanakkor megjelentek a mérges, durván támadó darazsak, lódarazsak.

Egy érdekes tudományos kísérlet (Scientific Reports, 2021. december 21.-én publikált tanulmány, 24298) felvetette, hogy a B vércsoportú embereket valószínűleg jobban szeretik a szúnyogok, de védett ember nyilvánvalóan nincs. Azonban természetes megoldásokkal sokat tehetünk azért, hogy megvédjük magunkat vagy enyhítsük a tüneteket. Szúnyogok esetében kerüljük a mocsaras helyeket, az erős parfümöt, valamint ne vakarjuk a csípést, mert ez fertőzésveszélyhez és további heves viszketéshez vezethet.

Érdemes a házipatikánkat felszerelni néhány készítménnyel, amelyek segítik a bőrseb gyógyulását. Ilyenek például Ledum és Apis tartalmú gél (DAPIS gél) az aloe vera, a méz, vagy babáknál hatékony lehet a csípésre kent zabpehelyből és zabtejből készült keverék is. De a szúnyogok utálják a szegfűszeg olajat és az égetett kávépor illatát is

– javasolta dr. Borbély Katalin.

Kullancs ellen a ruházatunkkal tudunk a legjobban védekezni. Tűrjük be a zoknikba a nadrágot, és, ha már belénk ment, minél előbb vegyük vagy vetessük ki. Habár nem mindegyik terjeszt betegséget, a hosszabb ideig bőrben lévő kullancs vagy a kokárda-szerű bőrelváltozás esetén irány az orvos.

A mézelő méh (apis), a mocsári molyűző (ledum) vagy a hisztamin (histaminum) alapanyagú homeopátiás szerek, kiegészítve a sebekre általánosan adott arnica montana-val szerencsés, ha velünk vannak egy nyaraláskor. Apis alapanyagot a duzzadt, viszkető, hidegre javuló csípésekre, ledumot a kékes, viszkető bőrelváltozásra, histaminumot általánosan az allergiás reakció csökkentésére adunk.

Hagymát ugyan nem szokás betenni a bőröndünkbe, holott az egyik legjobb, darázscsípés utáni bőrnyugtató hatású zöldség, ahogy az ecetes borogatás is ugyanolyan kiváló a viszkető csípésre

– tette hozzá a 30 éves nemzetközi tapasztalattal is rendelkező funkcionális orvos.

Kapcsolódó
Ilyen egyszerűen gyéríthetjük kertünkben a szúnyogokat
A mostani esős időjárás elősegíti a szúnyogok szaporodását.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik