Kertünk-Portánk

Így számoljunk le a vízkővel a fürdőszobában

Unsplash
Unsplash
A vízkő nem csak esztétikai kérdés, hanem a berendezéseinket, eszközeinket is tönkre tudja tenni.

A legszebb, legújabb fürdőszobát is el tudja csúfítani a vízkő. Persze, le lehet takarítani, de jobb kisebb energiabefektetéssel megszabadulni tőle vagy még inkább megelőzni. Azért is muszáj foglalkozni vele, mert nem csak esztétikai kérdés a vízkő, hanem a berendezéseinket, eszközeinket is tönkre tudja tenni.

Kapcsolódó
Kényeztető fürdőszobát álmodtak az egykori istállóba
Nem voltak állataik, így kreatívan döntöttek.

Mit lehet tenni a vízkő ellen?

Ha rendszeresen alaposan takarítunk, akkor kisebb az esélye a makacsabb vízkőfoltok kialakulásának. Hetente egyszer érdemes megtisztítani a szanitereket, a csaptelepeket, a csempét. Így nem lesz esélye a vízkőnek, számunkra pedig maga a takarítás könnyebb, hiszen nem kell súrolni, esetleg különböző vegyszereket használni.

Ha a vizet azonnal letöröljük a felületről, akkor szintén kevésbé tud kialakulni a vízkő. Az egyik kritikus pont az átlátszó zuhanykabin, amin szinte azonnal meglátszódik. Ennél egy ablaktisztításhoz használatos lehúzó tud jó szolgálatot tenni. Nem csak a vízcseppeket, hanem a párát is pár mozdulattal távolítsuk el egy rongy segítségével a csempéről, így nem mattul be.

Ha már kialakult a vízkő, akkor el kell távolítani. A legjobb természetes vízkőoldó az ecet, de lehet kapni számos vízkő oldására használható szert. Ezeknél vegyük figyelembe, hogy egy erősebb vegyszer esetleg kárt tehet a bútorainkban. A környezetünkben pedig egészen biztosan…

Összességében elmondható, hogy itt is, mint sok más esetben, a megelőzés a kulcsszó.

Kapcsolódó
Nyolc dolog, amit soha ne tisztítsunk ecettel
Az ecet nem az az univerzálisan használható csodaszer, aminek eddig hittük.
Olvasói sztorik