Kertünk-Portánk

5 ezer forintnál is drágább lehet a dió kilónkénti ára

wikimedia commons
wikimedia commons
A termelők szerint a boltokban az egekbe szökhet a dióbél ára.

A csipkereki Varga-család tagjai 2007-2009 között 56 hektáros területen ültettek el 11 ezer diófát. A csemeték az évek során szépen termőre fordultak – írta a Vaol.

A szürettel nemrégiben végeztünk, azt tapasztaltuk, hogy a termés az átlaghoz képest kevesebb lett, a dió minősége viszont jobb. A feldolgozás javában tartunk, minden egyes munkafolyamatot magunk végzünk el. A dió jelentős részét Magyarországon adjuk el, de jut exportra is

– monda Varga Árpád, a családi vállalkozás vezetője.

Varga Árpád kifejtette, az aszály a diós ültetvényt is károsan érintette volna, ha nincs öntözőrendszerük. De van, így a gyökerekhez mindig eljutott a kellő mennyiségű víz.

A dióburokfúró-légy ellen védekezünk, csapdákat is alkalmazunk. Ha a kártevő bejut a dióba, akkor a termés menthetetlen. Megelőző védekezésként, még a tömeges rajzás előtt végigpermeteztük a fákat. Most úgy tűnik, hogy megérte az egymillió forintba kerülő pluszköltség.

A szakember szerint dióból nem lesz hiány, az ára viszont drágult. A várakozások szerint egy kilogrammja a piacokon elérheti az 5000 forintot. A boltban pedig lehet, hogy még ennél is többet kell érte fizetni.

Pixabay

Az árak azonban még így sem követik le a termelők költségnövekedését. Varga Árpád szerint már az sokat javítana a helyzeten, ha – akár védővám bevezetésével – korlátoznák az olcsóbb, de sokszor rosszabb minőségű importot.

Az otthoni diótermesztők is tapasztalhatták, hogy idén a korábbi évekhez képest enyhébb volt a dióburok-fúrólégy pusztítása. Ennek köszönhetően a szemek is szépek lettek. Varga Árpád ezzel kapcsolatban megjegyezte, ez a légy egy inváziós faj.

A tapasztalat szerint, amikor betörnek az új életterükre, akkor rettentő mód elszaporodnak. A környezeti hatások miatt azonban lecsökken az állományuk. Azt majd jövőre derül ki, hogy mennyire volt átmeneti a mostani a javulás.

Kapcsolódó
Így tároljuk a gyümölcsöt és a diót télen
Tárolni csak ütődés-, nyomódás,- sérülés- és féregmentes, tökéletesen ép, egészséges gyümölcsöt lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik