Kertünk-Portánk

A hideg ellen is védi kedvencünket a tökéletes kutyaház

Unsplash
Unsplash
Fontos a szigetelése.

Ha a kutyánk nem a házunkban lakik, akkor kell neki egy saját kuckó az udvaron. Ennek bizonyos feltételeknek meg kell felelnie, hogy a négylábúnk egészséges maradjon, illetve a lehető legjobban érezhesse magát – közölte a Kutyabarát helyek.

A kutyaház feladata, hogy óvja, védje a lakóját a hideg, meleg, szél elől, elvonulhasson az eb, ha pihenni, aludni szeretne vagy nyugalomra vágyik.

  • Az ebeknél is hasonló a ház nagyságának a kérdése, mint az embereknél, ha túl nagy, akkor nehéz befűteni. Persze, ezt a kutya a saját testének hőmérsékletével teszi, ezért a ház nem lehet túl nagy, de túl szűkös sem.
  • A szigetelés emiatt fontos szempont, így könnyebben megtartja a hőt és a kutyának kevesebb energiát kell arra fordítania, hogy testével melegen tartsa a kuckóját. A bejáratát fedjük le hidegebb időben pokróccal vagy linóleumdarabbal, amin keresztül könnyen ki-be járkálhat, de ha az „ajtó” a helyén van, akkor bent tartja a meleget.
  • Sokan azt gondolják, hogy takarókkal kibélelve jó puha és meleg lesz a kutya fekhelye, de ez csak rövid távon van így. Könnyen átnedvesedhetnek a textilek. Helyettünk inkább szalmát, forgácsot vagy papírcsíkokat tegyünk a házba, melyet hetente cserélünk frissre. Egy kis küszöbrész nem engedi, hogy az almot kihordja a kutya a házból ki-be mászkáláskor.
  • A ház telepítésekor tegyünk néhány téglát vagy raklapot alá, legyen teljesen stabil. Így kevésbé érzi majd a kutyánk a földről jövő hideget és ha esik, akkor sem fog felázni.
  • Rendszeresen takarítsuk a házat, ellenőrizzük, hogy ne jelenhessenek meg benne élősködők.
Kapcsolódó
Sok mindenről árulkodik a kutyák alvása
A kutyák gazdához való kötődése nem csak a viselkedésükben, hanem az alvásukban is tükröződik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik