Kertünk-Portánk

Keresik az idei Év házát

Május 22-ig lehet pályázni családi ház és középület kategóriában.

Családi ház és középület főkategóriákban keresik a 2023-as Év házát, mely a legrangosabb hazai, független, szakmai pályázat. A pályázatra a 2021. január 1-je után készült épületek tervezői jelentkezhetnek, a zsűri a leginkább példamutatót keresi – írják a verseny honlapján.

Az Év háza pályázat az egyik legismertebb szakmai díj, melyet másfél évtizede ítélnek oda az adott esztendő legjobbjainak.

Az építészeti érték, mint fogalom meghatározása, napjainkban nem egyértelmű. Ez azonban nem csak azért fontos, hogy az adott épületről bármilyen szempontból megállapíthassuk, hogy a mai szempontok alapján „jó ház-e”, hanem azért is, mert számos épület keletkezési idejében akár valamilyen szempontból mérföldkő is lehet, amit felületes szemlélőként nem láthatunk. Gyakran úgy mondunk értékítéletet egy-egy épületről, hogy nem is ismerjük igazán, és főleg a történetét, a keletkezési körülményeit vagy éppen a jelentőségét egy adott korban. Számtalan példát láthatunk erre az érték megítélési problémára, ám ezek kapcsán jobbára eszköztelenek vagyunk. Ezért is fontos, hogy jobban megismerjünk épületeket, „benézzünk az ajtók mögé”

– mondta Szoják Balázs, nívó díjas építész, az Év háza díj alapító kurátora.

A zsűri a két abszolút fődíj mellett a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai különdíjait és öt támogatói különdíjat oszt ki, valamint a szervezők idén is megkérdezik a nagyközönség véleményét mindkét kategóriában a közösségi oldalon indított szavazáson.

A 2023. év újdonsága, hogy ezúttal a zsűri a leginkább példamutató társasházat jegyző építésziroda munkáját is különdíjjal jutalmazhatja.

Az elmúlt évek közönségszavazásán is jól látható volt, hogy a nagyközönség véleménye eltért a zsűriétől, hiszen a nem szakmabeliek mást látnak egy-egy épületben, mint amit a szakmai grémium keres, vagy egy épület kapcsán fontosnak ítél meg. Ezért idén is lesz közönségszavazás.

Az országos, nyílt és nyilvános Év háza pályázaton a 2021. január 1-je után megépült családi házak, nyaralók, és idéntől társasházak tervezői nevezhetik munkáikat, illetve az ebben az időszakban elkészült középületek is a bíráló bizottság asztalára kerülnek. A pályázat célja, hogy megismertesse, számba vegye azokat a minőségi építészeti alkotásokat, amelyek nemcsak esztétikai, hanem környezeti és gazdasági szempontból is példaértékűek. Az Év háza díj jellegzetessége, hogy nem csak több éves szakmai tapasztalattal, hanem a fiatalok, pályakezdők, elsőtervesek számára is elérhető pénzdíjas pályázat.

A pályaművek beadása: 2023. május 22. 16:00

Eredményhirdetés és díjkiosztás 2023. szeptember 29.

Kapcsolódó
2022-ben ez az év háza a közönség szerint
A szervezőknek a közösségi oldalon közzétett tájékoztatása szerint a közönségdíjas egy kisújszállási családi ház lett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik