Kertünk-Portánk

Így szaporítható az agglegénypálma

Unsplash
Unsplash
Egyszerű, de nem minden esetben gyors a folyamat.

Az agglegénypálma, vagy zámia (Zamioculcas zamiifolia) egy igénytélen, de dekoratív, és éppen ezért népszerű növény.

Tartásánál arra kell főként figyelni, hogy kerüljük a tűző napot, illetve a túlöntözést. Télen hagyhatjuk alaposan kiszáradni a földjét. Tavasztól őszig örül a kis mennyiségű tápoldatnak. Átültetni akkor kell, amikor már nagyon kilógnak a gyökerei a cserépből.

Az agglegénypálma szaporítása

Szaporíthatjuk leveleiről és száráról, valamint tőosztással is lehet.

Az agglegénypálma szaporítása tőosztással

Úgy szaporítható leggyorsabban és legegyszerűbben, ha átültetéskor a növényt több részre választjuk szét, úgy, hogy mindegyikhez tartozzon rizóma. Ezután ültessük jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű virágföldbe. A cserép rendelkezzen vízelvezető nyílásokkal, ahol a felesleges víz távozni tud. A tőosztás nem ismételhető sokszor, mivel a növény rizómái lassan fejlődnek.

Az agglegénypálma szaporítása szárdugvánnyal

Vágjunk le a növény tövénél egy szárat egy fertőtlenített késsel vagy ollóval. Ügyeljünk arra, hogy minden levágott szárnak legalább egy vagy két csomópontja legyen, ahol a levelek találkoznak. Az alsó leveleket távolítsuk el, majd a szárat tegyünk egy vízzel teli, magasabb befőttes üvegbe. Világos helyen tartva, a vizet hetente cserélve várjuk a gyökerek megjelenését – ez akár hónapokig is eltarthat. A gyökeres dugványokat ültessük laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű földbe.

Az agglegénypálma szaporítása levéldugvánnyal

Vágjuk le a leveleket a szárról úgy, hogy egy kis (5-8 cm) szárdarab is maradjon rajtuk. A levéldugványokat ültessük el 1 cm mélyen homokkal töltött cserépbe és öntözzük meg őket, a talaj ne száradjon ki soha. Itt hosszú-hosszú várakozás jön, 10-12 hónap is eltelhet, amíg kifejlődnek a rizómák. Ha ez megtörtént, akkor helyezzük a növényt cserépbe, jó minőségű virágföldbe.

Kapcsolódó
Így szaporítható a leander könnyedén
3 módszerrel is növekedhet a növényállományunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik