Kertünk-Portánk

Óriás sziklakertet épített színpompás portájára a váci bőrdíszműves

Facebook / Deres kert
Facebook / Deres kert
A Pusztaberkiben élő Tóth Zoltán nem tanulta iskolában a kertészkedést, a második generációs bőrdíszműves kertje ennek ellenére meseszép.

A lelkes hobbikertész évekkel ezelőtt egy elhanyagolt kertet vásárolt, majd kapát és fűkaszát ragadott, és első lépésben megtisztította a terepet. Tóth Zoltán néhány munkás esztendő alatt mesebeli kertté varázsolta a gazos portát.

Facebook / Deres kert

Zoltán nagy Trónok Harca rajongó, nem véletlenül keresztelte birodalmát Deres Kertre. Korábban írtunk már Pusztaberki lakóiról, Rita és Zsolt élete a mozaikozás körül forog. A párossal Zoltán jó barátságot ápol, ők készítették a kertjének meseszép tábláját is. A pusztaberki varázskert büszke gazdája mesélt a Sokszínű vidéknek a növényvilág iránti vonzódásáról, és kedvenceiről.

Hogyan kezdődött a növények iránti vonzódás?

Ha jól emlékszem, körülbelül 12 éves lehettem, amikor örököltünk egy telket Vác környékén a Nyulasban. Nagyon elhanyagolt telek volt. Apukám szőlőt ültetett, anyukám virágokkal díszítette a víkendházat. A telek vége az erdőben húzódott, jókora sétákat tettem a természetben. 20 éves korom körül elköltözünk Vácon belül, nagymamám közelébe, ekkor anyukám felvette újra a kapcsolatot egy gyerekkori barátjával, aki a váci mezőgazdasági iskola tanára volt. Ezekben az években már „megfertőződtem” a növények iránti szeretettel.

Facebook / Deres kert

Megismerkedtem a Vácrátóti botanikus kertben két szakemberrel. Galántai Miklóssal, aki a sziklakertet vezette akkoriban, és Gelencsér Lászlóval, aki az üvegházért volt felelős. Minden nap a munka végeztével beszálltam a kocsiba és megtettem a Vác-Vácrátót utat. Rengeteget tanultam tőlük. Azóta megpróbáltam felvenni az újakkal is a kapcsolatot, de a mai generáció sokkal féltékenyebb a tudásra, nem igazán hajlandó továbbadni „csak úgy” a tapasztalatokat. Nagyon nagy szerencsém volt 30 évvel ezelőtt, hogy a két szakember látta bennem, hogy mint a szivacs, úgy szívom be a tudásukat.

Galéria
Facebook / Deres kert

Mi alapján választotta ki a helyszínt a kertépítéshez? Milyen adottságai vannak a portának?

Szüleim kertes házánál ápoltam, és csinosítottam eredetileg a kertemet, de mivel idősek, beláttam, hogy el kell adni előbb-utóbb a házat. Ezt próbáltam megelőzni azért, hogy ha eljön az idő, ne kelljen kapkodni. Így találtam rá a párom szüleinek falujában egy alkalmasnak tűnő telekre. Ez 2018-ban történt. Megvásároltuk a portát, és oda mentettem át az évtizedek alatt összegyűjtött növényeimet.

Északon, Nógrád vármegyében van a telek. Az országnak ezen a vidékén nagyon sokáig vannak talajmenti fagyok, májusban akár mínusz 6 fok is előfordul hajnalban, nem csoda, hogy barackot például évek óta nem láttunk a gyümölcsfán. Ősszel viszont gyorsan megérkeznek az első fagyos napok errefelé.

Facebook / Deres kert

Maga a kert 2500 négyzetméter, egy idős házaspártól vásároltam. Ők nagyjából 8 éve nem foglalkoztak a kerttel, így el lehet képzelni, milyen állapotban került hozzánk. Három hónapig csak takarítottunk a telken. Három részre tagolódik a kertem, van egy 70 négyzetméteres sziklakert, egy árnyékos központi rész a kis faházunkkal, és egy nagyobb, napos évelőágyás.

Miben különbözik Deres kert egy “szokványos” hobbikerttől?

Mint mondtam két szakember volt hatással rám kertészkedési szempontból. Gelencsér Laci mutatta meg nekem azt, hogyan lehet nálunk a délafrikai hagymás-rizomás növényeket kint a kertben teleltetni. Ez a kert egyik attrakciója, amíg mások cserepekben tartják az Agapanthus-t azaz Szerelemvirágot, addig én kint hagyom télen, és egy bizonyos technikával teleltetem őket.

Facebook / Deres kert

Kuriózumokban bővelkedik a kert, nem könnyű választani. Melyek a különlegesebb fajták?

A sziklakertben számos érdekesség van, többet közülük külföldről szereztem be. Több Daphne, Penstemon és sok különleges hagymás is megtalálható, mint például Fritillaria sewerzowii, Fritillaria pontica és mások. Említettem a délafrikai növényeket, Agapanthus, Crinum (ernyősliliom), Eucomis (üstökliliom), Crocosmia (sáfrányfű), Tulbaghia (fokföldi csillaghagyma) is van a kertben. De ezzel a technikával jól telel a Zephyranthus (zefírvirágí), és bizonyos Oxalis (madársóska) fajok is. Az évelő ágyásban pedig több száz fajta növény megtalálható.

Facebook / Deres kert

Mennyire tudatos a tervezés, milyen szempontok szerint épült a Deres Kert?

Büszke vagyok arra, hogy egy szakember sem tette be a lábát a kertembe. A telek mellett részben azért is döntöttünk, mert rengeteg növényt ültetett az idős házaspár. Igaz, hogy ezzel már behatárolta a kert kialakítását, viszont nem elölről kellett kezdeni egy csupasz területtel. A sziklakert délelőtt sok napsütést kap, a délutáni forró, akár 40 fokot is meghaladó hőség nem jut el erre a területre. A nagy évelőágyás viszont „telibe kapja” a napot. Kitüntetett részei a kertnek a sziklakert, az évelőágyás és a délafrikai szekció.

Facebook / Deres kert

Az újrahasznosítás is szempont nálam, két darab, egyenként 1200 literes IBC tartályba gyűjtöm össze az esővizet. Csepegtető rendszerrel locsolunk, így is takarékoskodunk. Van egy ágdarálónk, amit lehet, ledarálunk és abból is komposztálunk.

Mennyi gondoskodást, munkát igényel a kert?

A 2500 négyzetméter az első években végeláthatatlan munkát adott számunkra. Azután, ahogy nőttek a növények, úgy nyomták el a gazokat, és egyre kevesebbet kellett gyomlálnom. Jelenleg – és a jövőben is – a sziklakert adja a legtöbb munkát. Állandóan gyomlálni kell. A másik nagy munka a komposzt feldolgozása, ugyanis átrostálom az anyagot, és ezzel a módszerrel egy fantasztikusan laza, „pergős” földet kapok.

Galéria
Facebook / Deres kert

Mit jelent Zoltán számára a kert? Mit ad Önnek a kertészkedés?

Nagyon sokat dolgozunk, de általánosságban elmondhatom, hogy a 21. század embere sokat dolgozik. Amióta meg van a kert, szigorúan tartjuk, hogy péntek délután indulunk a telekre, és vasárnap este jövünk haza. Csak a telekkel foglalkozunk, ez kikapcsol, megnyugtat minket. Nagyon jó közösségre leltünk a faluban és mindig van, akivel össze lehet járni beszélgetni esténként.

Facebook / Deres kert

Mivel gazdagodhatnak, akik ellátogatnak Önhöz?

Szívesen fogadom az érdeklődőket, akik itt egy olyan kertet láthatnak, amit kertszerető ember álmodott meg. Önerőből, és nem szakmai szempontok alapján építkeztem, mégis büszke vagyok arra, hogy kétkezi munkával, önállóan, sok éves tapasztalatom által alkottam meg ezt a kertet.

A varázslatos pusztaberki kert előzetes bejelentkezés alapján látogatható, bővebb információk itt elérhetők.

Kapcsolódó
Bámulatos panorámájú angolkertet álmodott két fiatal mérnök a Dunakanyarba
Romák Roland és Gálik Krisztián kertje előzetes bejelentkezés után személyesen is megcsodálható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik