Kertünk-Portánk

Kóser kertészkedést oktatnak a szegedi egyetemen

A rovar nélküli zöldségek és gyümölcsök termesztését oktatják Szegeden, a kóser kertészeti növényekre nagy az igény a piacon, de igen nehéz a kertészeti megvalósítása – írta meg a szeged.hu.

A kóser kertészeti kultúra oktatásának beindítása volt az egyik oka annak, hogy Róna Tamás. a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke, címzetes egyetemi tanári címet kapott a Szegedi Tudományegyetemen. Egyelőre szabadon választott kurzusként látogathatók az órák, de a cél az, hogy akár a mezőgazdasági kar alapképzésébe beépüljön. Róna Tamás szerint az igény a piacon nagy, a kóser kertészet szakmai részét az egyetem professzora, Lantos Ferenc dolgozta ki.

A zsidó gasztronómiában szigorú előírások vonatkoznak a hús és a tej fogyasztására, ezeket egyáltalán nem szabad keverni és egymás után sem fogyaszthatóak, a húst pedig minden esetben ki kell véreztetni és tiltott a nyúl, ló, szamár, disznó fogyasztása is. Vannak olyan ételek, amelyek sem a húsos, sem a tejes kategóriába nem tartoznak. A párvék (párosak) mindkét ételcsoporttal vegyíthetők. Párvék például a kóser (pikkelyes) halak, a tojás és minden olyan dolog, ami földből terem, zöldségfélék, magvak, gyümölcsök, cukor, só, kávé, stb.

Ezek fogyasztásánál nem annyira szigorúak az előírások, de törekedni kell arra, hogy a növényekből eltávolítsák a rovarokat, ezeket a fehérjéket ugyanis mind a zsidóság, mind az iszlám tiltja. Mivel éppen a közelmúltban került napirendre a rovarfehérjék engedélyezése, most a kóser zöldség-gyümölcs termékeknél is újra terítékre került. Az Európai Bizottság néhány rovar forgalmazását engedélyezte, a magyar agrárminiszter pedig előírta ennek a termékeken való feltüntetését.

Még persze nem tartunk ott, hogy a kertészeti termékeken is feltüntessék a rovartartalmat, ez kifejezetten az élelmiszer összetevőknél kell feltüntetni a csomagoláson. A kóser kertészet oktatásában viszont már körvonalazódnak olyan technológiák, amelyekkel elérhető a teljes rovarmentesség, és így a kóserség is.

A professzor a szeged.hu-nak elmondta, hogy nem egyszerű a teljes rovarmentességhez vezető út, egyelőre olyan felülről nyitott fóliasátrakban folyik a termesztés kísérleti jelleggel, amiknél annyira sűrű szövésű hálókat alkalmaznak, amin elvileg a levéltetű sem megy át. A kész termékeket Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke ellenőrzi, végső soron ő üti rá a termékekre a kóserséget garantáló pecsétet. Itt meg van határozva, hogy például száz fej káposztában mennyi rovar lehet maximum, de a mosatási technológia is szabott.

Kapcsolódó
Kertészkedni vágyóknak indít kurzust a szegedi Fűvészkert
A vasárnap délelőttönként zajló alkalmak célja, hogy akik kedvet éreznek a kertészkedéshez, azoknak elméleti és gyakorlati tudást szerezhessenek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik