Kertünk-Portánk

Kiégett házában él a beteg kaposvári férfi

illusztráció/facebook
illusztráció/facebook
Nincsenek ajtók, ablakok és tető sem, retteg a tél közledtétől a szerencsétlenül járt ember.

A szerény, halk szavú, vékony férfi kálváriája tavaly kezdődött, amikor tűz miatt lakhatatlanná vált a háza, ám most mégis ott kénytelen élni, írta a Sonline.

Arra nincs pénze, hogy felújítsa az épületet. A csodában reménykedik, mert az nyilvánvaló, hogy a kiégett épületben nem tudja majd kihúzni a telet és végül az utcára kerül.

Magyar Zoltán majdnem egy évvel ezelőtt, kora ősszel Kaposváron, Kapos-Zselic kertvárosban a Mogyoró utcai kocsiúton beszélgetett az egyik szomszédjával. Ismerőse azt kérdezte tőle, hogy begyújtott-e? Azt felelte, hogy még nem, hiszen nincs is hideg.

A szomszéd erősködött, hogy mintha füst szállna fel a zártkerti portáról. Zoltán először azt hitte, hogy egy szürke felhő, de visszaérve látta, hogy tűz ütött ki. Az épületben volt a pénztárcája, az iratai, a mobiltelefonja, televíziója és minden szegényes értéke.

Semmit sem tudott kihozni, mert az ajtón kicsapott a láng. A régi hűtő robbant fel, ami már régóta nem üzemelt rendesen. A tűzoltók amilyen gyorsan tudták, eloltották a tüzet, de teljes volt a pusztítás.

Embertelen körülmények között élek jelenleg

– mutatta a portál újságírójának az 57 éves, zselic-kertvárosi férfi az üszkös gerendákat, a leégett tetőt.

A tragédia után kapott segítséget, ruhával, élelmiszerrel is támogattak őt. Először önkormányzati lakásba került, de ott csak hat hónapig maradhatott, amit meghosszabbítottak még három hónappal.

Egy hónapot kaptam a kiköltözésre, s az most letelt. Kénytelen voltam visszatérni a leégett házba, de a telet nem tudom itt kihúzni, mert nincsenek ajtók, ablakok és tető sem

– mondta az elkeseredett férfi.

Zoltánt leszázalékolták, operálták a veséjét, asztmás és gerincproblémája is van. Korábban alkalmi munkákból élt, egy környékbeli villanyszerelőnek segített, de a szaki elhunyt.

Most szerencséje van, mert talált magának megfelelő, négyórás munkát. A munkatársaival papírt válogatnak és papírból szatyrokat, díszdobozokat készítenek.

Rokkantnyugdíja és a keresete viszont együtt sem elég arra, hogy a leégett ház felújításának költségeit fedezze. Egészségi állapota abban akadályozza, hogy saját kezűleg lásson munkához, így a csodában bízik, hogy olyan segítség érkezik, ami fedelet biztosít a feje fölé.

Kapcsolódó
Teljesítették önkéntes vállalásukat a leégett ácsi ház vályogépítői
Gáspár János vályogfal-építő mester és segítői emberségből kitűnőre vizsgáztak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik