Kertünk-Portánk

Ez az ország legszebb birtoka a közönség szerint

facebook/kendereskert
facebook/kendereskert
A hajdúnánási Kendereskertben az ökológiai gazdálkodás és az őshonos fajok megőrzése mellett fontos szerepe van a hagyományok ápolásában.

A hajdúnánási Kendereskert kapta a legtöbb szavazatot, ezzel elnyerte a Magyarország legszebb birtoka verseny közönségdíját, közölték a szervezők.

A közönségdíjra a verseny nyolc kategóriagyőztese közül lehetett szavazni. A Kendereskert a szakmai zsűri döntése alapján Magyarország Legszebb Gyümölcstermesztő és Kertészeti Birtoka lett 2023-ban, e mellé “gyűjtötte be” a közönségdíjat.

A Kendereskert egykoron a nánási gazdáknak egyet jelentett a szarvasmarhatartással, az apaállat tenyésztéssel. Az 1935-ös adatok szerint Hajdúnánáson 4000 szürkemarhát tartottak. Az 1930-as években a tudósok feljegyezték, hogy Hajdúnánáson akkor annyi szürkemarha volt, mint az összes hajdúvárosban együttvéve.

2012-től tudatos építkezésnek köszönhetően a közfoglalkoztatásban helyi erőforrásainkra alapozva építették újjá a Kendereskertet, ahol mára ismét virágzó állattartás és növénytermesztés folyik, mindez ökológiai gazdálkodás keretében. Az itt megtermelt egészséges termények a Nánási Portéka Termelői Piacra, valamint a közétkeztetés konyháiba kerülnek, ahol minden hónapban legalább egyszer, teljes mértékben bio alapanyagok felhasználásával készítik a napi menüt – ezzel is közelebb hozva a gyermekekhez az egészséges táplálkozást.

Lépésről lépésre alakult ez a ma már kettős funkciójú, országosan is elismert gazdasági komplexum; istállók, kiszolgáló helyiségek épültek, szépült, csinosodott a környezet, felújították az egykori tanyaépületet, ahol gazdag gyűjteményű pásztormúzeum működik, emellett átadták a Portéka Házat, ahol rendezvények lebonyolítására is lehetőség nyílik.

A Kendereskertben ökológiai gazdálkodás keretében nevelt őshonos állatok húsát a Hajdúnánási Tartósító és Építő Szociális Szövetkezet vágóhídján dolgozzák fel, majd a tőkehúst és a húsfeldolgozó üzemben feldolgozott készítményeket a városi húsboltban értékesítik.

Képgalériánkban bepillanthatunk a közönségdíjas birtok mindennapjaiba

Galéria

Mindennek gazdaságélénkítő szerepén kívül környezettudatossági szerepe is van, hiszen így a megtermelt élelmiszer úgy kerül az asztalra, hogy alig pár kilométerről érkezik, nem szel át kontinenseket vagy tengereket. Elsősorban nem az a cél, hogy nagyvárosokba szállítsák és adják el a helyi termékeket, hanem az, hogy ezeket a jó minőségű élelmiszereket a hajdúnánási gyerekek, anyukák, apukák vásárolják meg és fogyasszák el.

A Kendereskertnek az ökológiai gazdálkodás kereteinek megteremtésén és az őshonos fajok megőrzésén túl fontos szerepe van a hagyományok ápolásában és a szemléletformálásban is. Az értékek, hagyományok teremtése mellett céljuk, hogy a régmúlt szokásait, tradícióit felelevenítsék nemcsak a városban élők, hanem az oda látogató vendégek számára is.

A közelmúltban kialakítottak egy tanösvényt a birtok és a fürdő között. Ha valaki ezen végigsétál, egyfajta időutazáson vehet részt, megtapasztalja, hogy milyen volt a környék évszázadokkal ezelőtt, és a séta végére megérkezik a jelenkorba.

A kert legszebb ékköve a magyar szürkemarha szobra.

Fotók forrása: Kendereskert Facebook oldala

Kapcsolódó
Alföldi gazda kapta a Magyarország legszebb birtoka díjat
Úgy gazdálkodik, hogy uniós támogatások nélkül is életképes legyen a birtok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik