Kertünk-Portánk

Stílusos vintage házat varázsoltak egy Kádár-kockából

Fügedi Factory
Fügedi Factory
Fügedi Mónika a hatvanéves házban a sorozatgyártású bútorokat is antik mesterművekké változtatta.

Fontos, hogy az embernek stílusa legyen, pláne, ha az illető hölgy. Fügedi Mónika esetében a kreatív bútorfestő egyedi Kádár-kocka házának messzeföldről csodájára járnak.

Hogyan lehet a lapradiátort és az alumíniumból szerkesztett műhelykaput századeleji hangulatú enteriőrbe illeszteni? Egy patinás komód pasztellszínekkel és stílusos fogantyúval átváltoztatható, de mi a helyzet egy családi házzal? Mi mindenre kell odafigyelni, ha szépet alkot az ember? A Heves vármegyei Mezőtárkány mással össze nem téveszthető családi házában jártunk, egy tehetséges bútorfestő lenyűgöző otthonában.

Vonzódás a természethez

Fügedi Mónika eredeti szakmája kertész, szőlő-gyümölcstermesztőként végzett, de az iskolapadból kikerülve azonnal elhagyta a pályát. Ennek ellenére a természet, a növények iránti szeretet mindig vele maradt.

Lehettem volna erdész, de akkoriban lány osztályokat nem indítottak. A képzőművészeti iskolában az előfelvételim sikeres volt, de tovább nem jutottam, mert kanyarós lettem. Így végül nem tudtam részt venni a felvételin

– mesélte Mónika a Sokszínű vidéknek.

Fügedi Mónika élete ezután meseszerűen alakult, hiszen a nehézségek ellenére újra ecsetet foghatott a kezébe, négy évig Mallorcán élt és ott kezdett olajképeket festeni. Amikor hazajött, egy éles váltással lecserélte az olajfestéket, bútorfestékre.

Több európai országban is éltem, köztük Olaszországban is. Minden ott kezdődött…megláttam egy kézzel pingált, antikolt komódot, és azonnal tudtam, akarok egy ilyet magamnak. Ez még 1991-ben történt.

2010-ben a festő hazajött Mallorcáról, és azóta lelkesen és hallatlan gonddal festi a meseszép bútorokat. Saját technikával, egyedi festést alkalmazva, „színesben látja” a bútorokat.

Fügedi Factory

Soha, senkitől sem tanultam festeni, sokszor azt gondolom, hogy az ereimben festék folyik. 2016-ban vállalkozó lettem, azóta főállású bútorfestőként tevékenykedem. A különleges technikáknak köszönhetően sokan felkerestek, hogy tanítsam őket a mesterségre, így időközben oktató is lettem

– magyarázta a művésznő.

Műhelyből otthonos lakás

Fügedi Mónika 2017 őszén vásárolta meg azt az ingatlant, ahol jelenleg is él. Kezdetben műhelynek használta a viseltes Kádár-kockát, naponta ingázott mintegy 100 kilométert, és a fárasztó „ingajárat” egy idő után teherré vált számára. Végül úgy döntött, otthonosabbá varázsolja a hajlékot.

Lassan haladt a felújítás, mivel egyedül csináltam szinte mindent. Édesapám volt a legnagyobb segítségem, a burkolatokat ő tette le, valamint a víz és az áram bekötését is ő végezte. Minden mást én csináltam…

Mónika nem kis fába vágta a fejszéjét, az 1950-es évek végén épült házon az építése óta eltelt több évtized alatt gyakorlatilag semmi sem változott, a falak kívül-belül az első festés nyomait viselték. Az összes helyiségben lehálózta a falakat, lekaparta a festéket, glettelt és festett, néhol dekorfestést alkalmazott.

Kreatív újrahasznosítás

Mónika csupán a konyhán több hónapig dolgozott, a “tégla falat” dekorglettel készítette, festette és antikolta a felületeket.

A bútorok egyesével kiválogatott ónémet szekrények, a festés után harmonikusan összeállt a kép. A készítőpultom egy sublót volt eredetileg, előbb íróasztallá, majd fiókos készítőpulttá változott. A hűtőszekrényemet egy 2 fiókból összetákolt fal takarja. A nagy szekrény oldalán pedig a dekoráció egy gumi lábtörlő.

Galéria

Az előszobába egy épített, oszlopos tükörfal került, ezt lépésálló nikecellből készítette a bútorfestő. A tükröt ötletesen hungarocell golyókból készült kerettel szegte körbe. Az étkező fala dekorfal, ami egy óriási csipkefüggöny és nem kevés glett felhasználásával készült.

A falon a dekoráció a konyhaszekrény ajtajából készült, természetesen gyönyörű árnyalatokkal Mónika ezt is lemázolta. A helyiségben a függönyt az alkotó „rozsdával” festette.

A fürdőszoba teljesen szét lett rombolva, az alapoktól kezdtem felépíteni. A fal festett, falfénnyel védve a vizesedéstől, ez több éve kiválóan teljesít. A minta a falon transzfer technikával került fel, és a mosdót tartó szekrényt is én festettem.

Átváltoztatta az áruházi bútorokat

Az ügyes kezű festőnő csak “dark” szobának hívja az egyik legérdekesebb részét a háznak. Ez a sötét tónusú szoba a konyha után Mónika másik kedvenc helyisége, itt volt a legszörnyűbb a fal állapota. A helyiség egyik oldalának szinte a teljes felületén antikolt tükörfal kapott helyet. Ehhez a kreatív hölgy az egyik áruházban vásárolt 30×30-as tükröket antikolta, majd felragasztotta és bekeretezte.

Itt a mennyezet fekete, a fal mély liláskék árnyalatú és az ajtó sem maradt ki, azt is feketére színeztem, némi arannyal fűszerezve. Itt a szekrényem erősen textúrált felületű, olyan hatást akartam elérni, mintha égetve lenne

– sorolta Mónika.

A hangulatos hálószobával is rengeteget dolgozott, a fal fehér, de a térhatású minta stencilezve lett, több mint 200 alkalommal került fel a sablon a felületre. Nagyon lassan haladt vele, így készült el lépésről lépésre a légies hatású, elegáns enteriőr.

A hálószoba szekrény is egy áruházban vásárolt csíkos bútordarab volt, ami nagyon sok munkával változott zöld színűvé. Mónika szerint az „édesanyja sem ismerne rá” a bútorra. A kreatív hölgy apró műhelyét is különleges technikával alkotta, szabadkézzel festett elemekkel ékesítette. A szoba saját kivitelezésben mintegy három hétig készült.

Kívül-belül gyönyörűség

A bútorfestő nemcsak a belső terekkel foglalkozott, a teljes ingatlant megszépítette, az idős ház homlokzatát és a nyílászárókat is átfestette.

Galéria

Mónika eredeti szakmáját is kamatoztathatta, hiszen amikor megvásárolta a házat, a hozzá tartozó tekintélyes méretű kert ugyancsak lehangoló állapotban sínylődött. Ma már rá sem lehet ismerni a régi, gazos kertre, a hölgy valóságos édenkertté változtatta a portát.

Bár rengeteg munkája volt vele, a bútorfestő tervei szerint hamarosan megválik a mezőtárkányi csodaháztól. Feltette már hirdetésben is, úgy döntött, másik helyen, egy tágasabb házban szeretné berendezni a Fügedi Factory új székhelyét.

Kapcsolódó
Luxusotthont varázsolt egy kockaházból a debreceni család
A Kádár-kocka a falújítás után  a legmodernebb házakat megszégyenítő minőségű otthonná alakult át.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik