Kertünk-Portánk

Égbenyúló kánna sövényt neveltek a dabasi portán

Tamás Alexandra
Tamás Alexandra
Tamás Alexandra és párja megmutatták, hogy kánnából káprázatos sövény növeszthető.

Tamás Alexandrának férjével közel 15 éve tart harmonikus kapcsolata, a budapesti hölgy szerint boldogságuk titka, hogy mindig új és új kihívások elé állítják magukat. 2022-ben, kisfiuk érkezésének örömhíre után úgy döntöttek, eladják a korábban általuk felújított pesti lakást, és Dabasra költöznek egy családi házba.

Tamás Alexandra

Puszta kézzel

A családi fészek újonnan épült, így a kertet is maguknak kellett az alapoktól kialakítani. 2022 szeptemberében költöztek be az új házba, a beköltözés napján örömmel kezdték a belső tereket bútorokkal és élettel megtölteni. A kerthez csak 2023 áprilisában sikerült nekilátni a fiataloknak.

A kiindulási állapotunk egy sóderes-homokos, vastag sitt réteggel borított föld volt. Sok időt és energiát szántunk a talaj tisztítására és termőfölddel való feltöltésére, ehhez közel 25 köbméter földre volt szükség. Mindezt gépek nélkül, manuálisan végeztük – segítségünk mindössze egy talicska, egy lapát és a lelkesedésünk volt

– mesélte Alexandra a Sokszínű vidéknek.

A dabasi portán az előkert körülbelül 60 négyzetméter, a ház mellett az új lakók kocsibeállót és gyeprácsos felületet alakítottak ki, nagyjából 50 négyzetméteren, emellett a hátsó udvari rész közel 150 négyzetméter foglal el.

Tamás Alexandra

Főszerepben az évelők

A lelkes hobbikertészek vásároltak 4 facsemetét: 2 gömbjuhart, 1 aranykőrist és 1 vörös juhart. A két utóbbi, magasra törő fákat a hátsó udvarba ültették, későbbi árnyékuk reményében, és befüvesítették körülöttük a területet. Az udvart szegélyező kerítés tövébe – egy 80 centiméter széles sávba – 35 tő babérmeggy csemete került mulcstakaróval, illetve helyet kapott az udvarban még egy portugál babérmeggy bokor, egy örökzöld ezüstfa, valamint egy lila virágaival pompázó encián bokor.

Tamás Alexandra

Az előkertbe került a két gömbjuhar csemete, a kerítés felől eső részt pedig Alexandra elsősorban évelő, örökzöld növényekkel kívánta megtölteni. Így került a kertbe kecskerágó, törpe tuják, japán babérsom, korallberkenye, tarka leveles magyal, valamint ide ültettek leandereket és begóniát.

Egy zsák gumót kaptak

A dabasi hobbikertész minden növényt kis méretben ültetett el, de már idén szeretett volna nagyobb, terebélyes növényekben gyönyörködni a kertben. Ezért esett a választásuk a Kánna növényre, amiből egy sövényt álmodtak. A kánna vagy rózsanád Amerika trópusi és szubtrópusi területeiről származó dísznövény.

Tamás Alexandra

Kedves szomszédasszonyuktól tavasszal ajándékba kaptak egy zsák kánna gumót, ezekből jutott bőven a sövény kialakítására. Amikor elmúltak a hideg idők, április végén Alexandra ásót ragadott, és munkához látott a kertben.

Egy kis ásónyomnyi földet szedtem ki, belehelyeztem egy gumót a lyukba, majd befedtem a földdel. Nem kell mélyre ásni, elegendő éppen annyira, hogy a gumó tetejét már takarja egy kis föld. Nagyjából 40-50 centire ültettem 1-1 gumót egymástól, összesen mintegy 30 darabot. Ezt követően napi szinten locsolgattam a földet, hogy nedves legyen a gumók körül

– sorolta a kertbarát.

Galéria
Tamás Alexandra

Virágba borult a sövény

A mesés kánnák az első hajtásokat 2-3 hét elteltével hozták, az első virágokat pedig júniusban. Először csak néhány növény, majd a teljes sövény virágba borult.

A hajtások szépen szaporodtak, hiszen rendszeresen kaptak vizet és napsütést – szinte reggeltől estig simogatták őket a napsugarak. A virágoknál pedig bevált, hogy egy metszőollóval levágtam azokat a virághajtásokat, amelyek már elhervadtak, barnulásnak indultak, így mindig szinte azonnal hozott friss virágot a növény.

A gondoskodást a növények meghálálták, a kánnák levélzete körülbelül 2,5 méterre, a virágjai pedig nagyjából 3 méter magasan nyúltak az égbe, a környéken lakók nagy csodálatára és a háziak örömére.

Tamás Alexandra

Másoknak is örömet okozhat

A közelmúltban az első hajnali fagyok elérték a növényt, barnulásnak indultak a hatalmas levelek és a színpompás virágok. Dabason néhány napon belül elszáradtak a fenti részek, így tőből levágták a hajtásokat és felszedték a gumókat. Alexandra és párja jövőre erre a területre már másban gondolkodnak a kánna helyett az örökzöldeknek szeretnének utat engedni.

Tamás Alexandra

Sokan a földben teleltetik a gumókat, de nagy fagyok esetén sajnos ott nem élik túl, így célszerű felszedni őket. Nekünk a kezdeti, körülbelül 30 elültetett gumó idén nagyjából 700 gumóvá szaporodott, melyből az ország számos vidékére került az elmúlt napokban a kedves vásárlóimnak köszönhetően. Bízom benne, hogy nekik is gyönyörű lesz a virág!

– magyarázta a természetbarát.

Kapcsolódó
Mutatós sövényeket készíthetünk gyümölcsfákból
Ugyan több metszést és törődést igényelnek, mint a hagyományos sövénymegoldások, de cserébe gyümölcsökkel is ellátnak bennünket.
Olvasói sztorik