Kertünk-Portánk

Ezt tehetjük, ha a szomszéd folyton szemetet éget

A hulladékégetés jogsértő tevékenység, ami bírsággal sújtható, sőt adott esetben bűncselekménynek is minősülhet, ezek mellett pedig súlyosan károsítja a környezetet és az egészséget.

Hamarosan az ősz átadja a helyét a télnek, erre nem csak az egyre hűvösebbé váló reggelekből és hideg éjszakákból következtethetünk, hanem abból is, hogy egyre többször érzünk maró füstöt a családi házas, kertes övezetek környékén.

Sajnos, sokan még mindig az égetést választják az őszi lomb, zöld hulladék megsemmisítésére, amivel komolyan veszélyeztetik a környéken élők egészségét. Pedig létezik szelídebb mód is az avar eltüntetésére, méghozzá komposztálással.

A hatóságok ma már büntetik az égetést, de sajnos nem csak az avarégetés az őszi és téli napok problémája, hiszen a fűtés szezon kezdetétől sokan, többek között a háztartási és egyéb hulladékot használják arra, hogy otthonukat fűtsék.

A Levegő munkacsoport honlapján olvasható, hogy mit tehenek a szomszédok abban az esetben, a környezetükben avart, zöld hulladékot égetnek az udvaron vagy háztartási és egyéb a levegőt szennyező hulladékkal fűtenek.

A háztartási vagy egyéb hulladékot tilos otthon, kályhában, kandallóban vagy az udvaron elégetni.

Miért tilos a hulladékégetés?

  • Többek között azért, mert nagyon egészségtelen, rengeteg mérgező anyag keletkezik ilyenkor, amely rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és más betegségeket okozhat.
  • A kéményt is tönkreteszik a füstgázokba kerülő savak.
  • Egyetlen, hulladékkal tüzelő, hulladékot égető háztartás, kilométeres körzetben tudja elszennyezni a levegőt.

Nyílt téren semmilyen hulladék nem égethető, háztartási berendezésben csak a háztartásban keletkező papírhulladékot és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladékot szabad elégetni. A hulladékégetés jogsértő tevékenység is, 300 000 forintig terjedő bírsággal sújtható, sőt adott esetben bűncselekménynek is minősülhet.

Mit tehetsz, ha a szomszéd szemetet éget?

  • Mondd el neki, ezzel megmérgezi a környék levegőjét. Tájékoztasd arról, hogy ezzel veszélyezteti magát, családját, szomszédait, háziállatait és a környezetét.
  • Ha nem hallgat rád, és nem akarod a mérgező, bűzös levegőt szívni, a hatóságoktól kell segítséget kérned.
  • Közérdekű panaszbejelentést tehetsz az illetékes járási (kerületi) hivatalnál. Mindenképp írásbeli beadványt írj, erre a Levegő munkacsoport honlapján találsz mintát.
  • Segítheted a hatóság munkáját azzal, hogy bizonyítási eszközöket javasolsz.
  • Lehet, hogy a birtokvédelmi eljárás indítása a megoldás, ezt akár legális, de zavaró anyagok égetése esetén is megteheted a jegyző felé, ezt is írásban, bizonyítékokkal (kép, videó) alátámasztva, s leírva, hogy mi mindenben akadályoz az ingatlanod területén a szomszéd tevékenysége.
  • Értesítheted a rendőrséget is, ha nagyon súlyos a helyzet, illetve akkor, ha az égetés hivatali munkaidőn kívül zajlik, Írásban rögzíteniük kell bejelentést és az általuk tapasztaltakat, és ha tájékozottak, továbbítják az ügyet a járási hivatal felé, sőt, akár nyomozást is indíthatnak a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt, de a jegyzőkönyvük mindenképpen bizonyíték lesz az eljárásban.
  • Tanácsadással, a hatósági eljárásokhoz hasznos szakmai tippekkel a Levegő Munkacsoport is tud segíteni.

Mit tehetsz, ha több helyen égetnek szemetet a környékeden?

  • Fogj össze másokkal – szomszédokkal, barátokkal, ismerősökkel, helyi civil közösségekkel. Együtt sokkal hatékonyabban tudtok fellépni.
  • Írj a sajtónak, beszélj önkormányzati, országgyűlési képviselőjével, tájékoztasd őket a problémáról és javasolj megoldásokat. Az állami, önkormányzati szervek csak akkor fognak intézkedni, ha megkeresik őket a problémával. Nem biztos, hogy azonnal eredményt érsz el, de nem szabad feladni.
  • Szerezz be saját levegőminőség-mérőt, és oszt meg a mért adatokat a térképes megjelenítőn, valamint tájékoztasd a szomszédaidat a tapasztalataidról.
Kapcsolódó
Betiltották Magyarországon az avar és kerti hulladék égetést
Célja a levegő minőségének javítása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik