Kertünk-Portánk

Így lehet télen is színes a kertünk

pixabay
pixabay
A télkert kültéri látványosság, mely örökzöld, látványos kérgű, bogyós, télen virágzó növényekből és füvekből áll.

Nagyon sok kertbarát viseli nehezen a téli hónapokat, főleg azok, akik a színek, a virágok szerelmesei. Szinte a napokat visszafelé számolva várják, hogy a Nap meleg simítására ébredezni kezdjenek kertjükben az első virágok és szépen lassan újra élénk színek csalják a tekintetüket. Azonban jó hír számukra, hogy nem kell színek, formák, illatok nélkül maradnunk az év ezen szakában sem.

Furcsa, de találó elnevezés a winter gardenre, a télkert. Nem télikert, hanem télkert. A télikertben általában a fagyra érzékeny növényeket tartjuk egy beltéri, a kerttől elzárt, világos helyiségben. Ezzel szemben a télkert az egy kültéri látványosság, mely örökzöld, látványos kérgű, bogyós, télen virágzó növényekből és füvekből áll. A Kerti kalauz honlapján olvasható Torsán Lilla írásában, melyek azok a növények, melyek remekül mutatnak benne, miközben látványuk szemüket kényezteti és lelkünket nyugtatják.

Hogyan alakítsunk ki télkertet?

Több lehetőségünk is van. Kiterjeszthetjük a télkert koncepcióját az egész kertre, vagy létrehozhatunk kisebb télkerti részleteket a kertben. Bárhogy is döntünk, az eszközök, a lépések, amikkel szép téli jeleneteket tudunk előállítani, azok megegyeznek minden esetben, hívta fel a figyelmet Torsán Lilla évelőszakértő.

  • Teremtsünk megfelelő hátteret. Egy télkert akkor tud igazán mutatni, ha jó háttere van. Jó háttér lehet egy szép panoráma, egy épület fala, egy örökzöld vagy egy lombhullató sövény, egy erdős terület is.

Ültessünk örökzöldeket a télkertbe.

  • A legnagyobbaktól a legkisebbekig az örökzöld növények szerves részét képezik a télkerteknek. Négy évszakos látványosságok, ezért mindenképpen helyük van bármilyen stílusú kertben.
  • Az örökzöldek a kert vázát alkotják állandóságukkal, még akkor is, ha némileg színt vált a lombjuk, a leveleiket elvesztett lombhullatók pedig télen engedik láttatni az örökzöldek nagyszerűségét.

pixabay

Válasszunk szép kérgű és szerkezetű, lombhullató fákat és cserjéket.

  • A lombhullató fák és cserjék kérge ilyenkor főszerepet kap, sőt nemcsak a kérge, hanem az egész növény formája, ágrendszere is.
  • Télen nincs mi elvonja a figyelmet róla, nincs lomb, nincsenek virágok rajta. Ha jól választunk, akkor a lombhullatóink kérge kertünk téli dísze lehet.

pixabay

Ültessünk bogyót nevelő növényeket.

  • A bogyót nevelő növények hasznosak lehetnek a madaraknak is, amellett hogy fenséges látványt nyújthatnak a téli időszakban.
  • A bogyók nagyon sokfélék lehetnek, mind-mind feldobják a kertet a téli hónapokban.

pixabay

Kerüljön a télkertbe télen virágzó növény.

  • A hunyorok, a legkoraibb hagymások (hóvirág, téltemető, krókusz), az alpesi hanga, a varázsmogyoró, a mogyoró, a bangiták közül néhány, a téli jázmin.
  • A télkert nemcsak színes, de illatos is lehet tőlük. Ültessük őket közel a bejárathoz vagy a teraszhoz, hogy élvezhessük látványukat, illatukat.

pixabay

Válasszunk jó szerkezetű évelőket.

  • Az erős szerkezetű évelők elszáradt maradványai a kert mesés díszei lehetnek télen is. Egyre elterjedtebb eljárás az, hogy meghagyjuk az évelők esztétikus maradványait a téli hónapokra.
  • Jó szerkezetű évelők többek között a kúpvirágok, a kasvirágok. Cserjék közül a bugás hortenzia, a cserjés hortenzia és a kerti hortenzia egyaránt szép virágmaradványokkal rendelkezik.

pixabay

Használjunk díszfüveket.

  • A díszfüvek fontos elemei a télkertnek. Ragyognak a napsütésben, káprázatosak, ha megcsípi őket a dér.
  • A díszfüvek között is találunk örökzöldeket, ott van az őszi nyúlfarkfű, vagy akár a bambusz is.
  • Nagyon erős szerkezetűek a japánfű fajok.

pixabay

Kapcsolódó
Így óvjuk a sünöket az őszi kerti munkák idején
Az őszi kerti munkákkal óhatatlanul is veszélyeztethetjük a téli álomra húzódó sünöket, de a megfelelő óvintézkedéssel a minimális szintre csökkenthetjük az állatok megzavarását.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik