Kertünk-Portánk

Ezt tegyük, hogy pompás virágokat neveljen karácsonyra az amarillisz

pixabay
pixabay
Bár sokan azt gondolják, hogy az Amarillisz hagymákat bonyolult nevelni és virágoztatni, de ez nem így van.

Az amarillisz vagy amarilisz a téli időszak egyik talán legközkedveltebb virága. Hagymás növények közül az egyik legnagyobb és leghosszabban tartó virágot hozza. Nemesítéseknek köszönhetően már a piros mellett különböző színárnyalatokat kaphatunk a kertészetekben. Bár sokan azt gondolják, hogy az amarillisz hagymákat bonyolult nevelni és virágoztatni, de ez nincs így. Egy kis odafigyeléssel pompás cserepes hagymás növényünk lesz otthonunkban és az amarillisz újravirágoztatása sem bonyolult.

Pixabay

Decemberben szinte az összes cserepes virág fejlődése leáll, ezért becsüljük meg az amarilliszt, ami karácsonykor is virágzik. Hol vásároljuk, ültessük és neveljük, Bálint gazda honlapján olvasható.

Ősz végére és a téli hónapokban szobanövények növekedése is megállt, kevés cserepes növény hoz ilyenkor virágot. Ezért van nagy becsülete a karácsony, új év táján virágzó amarillisznek. Legegyszerűbb, ha a szaküzletben hagymát vásárolunk, és azt elültetjük nem túlságosan nagy méretű cserépbe, friss, tápdús, agyagos, humuszos virágföldbe.

  • Ha saját nevelésű hagymát ültetünk, akkor azt tisztítsuk le és a gyökérzetét egy kissé vágjuk vissza. A hagymát úgy kell elültetni, hogy csak félig legyen a földben. Az 5-6 cm átmérőjű hagyma fog virágozni, a kisebb még további nevelésre szorul.
  • A cserepet állítsuk meleg helyre és sötétbe. Elárulunk egy titkot. Remek megoldás szekrénybe elzárni a cserepet.
  • Fontos, hogy a virágszár kifejlődéséig alig kapjon fényt, mert ha fényt kap, akkor a virágszár nem fejlődik ki, a virágok közvetlenül a talaj fölött fognak kibontakozni. Elsötétíthetjük a hagymát úgy, hogy fekete papírból készített süveget vagy cserepet borítunk föléje.
  • Rövidesen észlelhetőek lesznek az első életjelenségek: hosszú, lándzsaalakú levelek bújnak elő a hagyma közepéből és egy vaskos rügy a hagyma oldalából. Ettől kezdve bőségesen kell a növényt öntözni és hetente egyszer tápoldattal is kedvezni neki.
  • Amikor a virágszár 50-70 cm magas lesz, a cserepet világos helyre állítjuk. A virágszár végén a hajtatás megkezdése után 6-8 héttel megjelennek a virágok. Egy-egy szár csúcsán három-négy, hatalmas piros, lazacrózsaszínű, tarka vagy fehér, csillagalakú csoda. A virágzó növényt tegyük legalább éjszakára hűvös helyre, ezzel meghosszabbítjuk a virágzás idejét.
  • Az elnyílt virágokat a szárukkal együtt vágjuk le. Magot nem érdemes nevelni belőle. Tavaszig mértékkel öntözzük, majd a fagyok elmúltával szabad földbe is kiültethető, ahol a nyarat fogja a növény eltölteni, miközben a hagyma tápanyagokat gyűjt a jövő évi virágok kifejlesztéséhez.

Pixabay

Kapcsolódó
Íme a születési virágok az év 12 hónapjában
Ezeknek a virágoknak megvan a maguk különleges jelentése.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik