Kertünk-Portánk

Homokféreghez hasonló gombafajt fedeztek fel Fülöpházán

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/ ZooKeys
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/ ZooKeys
A különös pöfetegek mellett ugróvillások is előkerültek.

Új fajokat is felfedeztek a Fülöpházi-homokbuckákon 2023-ban – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A tavalyi évben a Fülöpházi-buckavidék homoki gyepein dolgozó kutatók számos érdekes fajt is felfedeztek. Egy ugróvillás faj és négy új gombafaj lépett a buckákról a tudomány színpadára.

A Soproni Egyetem oktatójának vezetésével egy kutatókból álló csapat a fülöpházi homokbuckák száraz homoki gyepein ugróvillás (Collembola) fajokat keresett, mikor megakadt a szemük egy narancssárgás példányon.

Alapos vizsgálat után kiderült, hogy a tudományra nézve új fajról van szó, melyet sokáig egy másik, korábban leírt fajjal (Entomobrya nigriventris) azonosítottak, amely szintén jellegzetes ugróvillása a kiskunsági száraz homoki gyepeknek.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/ ZooKeys

Az új faj az Entomobrya arenaria nevet kapta, melyből nyolc példányt gyűjtöttek, egy nőstényt és hét hímet. Az ízeltlábúak osztályába tartozó ugróvillások a legősibb szárazföldi állatok közé tartoznak, testfelépítésük lényegében nem változott az elmúlt 400 millió évben. A rovarokhoz hasonlóan hat lábuk van, ám szárnyuk nincs, szájszervük pedig belső elrendeződésű. Nevüket a negyedik potrohszelvényen eredő jellegzetes mozgásszervükről, az ugróvilláról kapták.

Egy másik, mikológusokból álló kutatócsapat is dolgozott a Fülöpházi-buckavidéken. A pannon homoki gyepeken számos ritka gomba is található, a Kárpát-medence szélsőséges éghajlati viszonyai kedvező élőhelyi feltételeket biztosítanak a zárt termőtestű pöfetegeknek.

A svéd és spanyol szakemberekkel kiegészült mikológus csapat főként a Kiskunsági Nemzeti Park fülöpházi homokbuckáin végezte a terepi gyűjtéseket. A homokvidéken számos csillaggomba, valódi pöfeteg, csészéspöfeteg és nyelespöfeteg található. Európában eddig 30, morfogenetikailag is jól tisztázott nyelespöfeteg fajt ismertek (ezek nagy része előfordul Magyarországon is), de az utóbbi időszak gyűjtéseiből több új faj is előkerült.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/ Finy Péter

Bebizonyosodott, hogy Magyarország Európa egyik legdiverzebb nyelespöfeteg-élőhelye. Az új fajokat a MycoKeys folyóiratban publikálták.

Az egyik faj – a védett bocskoros nyelespöfeteg – a Tulostoma dunense nevet kapta, ami arra utal, hogy a nyílt homokbuckákat kedveli. Európa legkisebb nyelespöfetegfaja, amely szintén csak nálunk él, a Tulostoma hungaricum nevet kapta, legfeljebb fél centiméteres fejével gyakorlatilag észrevétlenül megbújik a homokban.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/ Finy Péter

Az egyik új gombafaj a Dűne című könyv- és filmsorozat homokférgéről kapta a nevét. Egy kutatónak feltűnt, hogy az egyik nyelespöfeteg a fantasztikus filmbeli lényre emlékeztet. A Tulostoma shaihuludii homokbuckán él, és elgörbült tönkjével pont úgy tör felszínre, mint a filmvásznon az Arrakis bolygó homokférge, a Shai-Hulud. A hasonlóságon kívül még egyvalami indokolta az elnevezést: a kutatók remélik, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a homokdűnék kevésbé ismert lakóira, a pöfetegfélékre.

Kapcsolódó
Gombaritkaságok nőnek a Maros árterében
Az alföldi erdőkben dübörög a gombaszezon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik