Kertünk-Portánk

Élni tanul kedvenc virágaival a kunsági édenkertész

Németh Zsófia
Németh Zsófia
Az akasztói családi ház még félkész, de Németh Zsófia biokertje már évek óta bőven terem. A szorgalmas hölgy mindössze 25 esztendős, de már rutinos kertésznek számít.

Néhány évtizede még a városi emberek jelentős részének szinte természetes volt a hobbikert. A lakótelepi lakásokból “kiszabadult” emberek nagy gonddal öntözték a városszéli kiskertekben az apróbb-nagyobb zöldségeket és a gyümölcsfákat. Kéziszerszámokat barkácsoltak a hátsó fészerben, a terményekből lekvárt főztek, vagy a szülinapi tortákat díszítették a mézédes eperszemekkel. Sok minden megtermett ezekben a hétvégi kertekben, ráadásul természeközeli élményekkel gazdagították a hobbikertészeket. Olykor az is előfordult, hogy a hobbikert gazdája nagyobb lelkesedéssel kertészkedett, mint az, akinek a portájához eleve hozzátartozott egy veteményes.

Németh Zsófia

A Bács-Kiskun vármegyei Akasztón kertészkedő Németh Zsófia is hasonló módon van ezzel, a fiatal hölgy egy mintaszerű veteményest gondoz nagy szeretettel. A fiatal kertészmérnök jelenleg könyvelőnek tanul, és egy irodában dolgozik, mint asszisztens. A kertbe tavasztól őszig szinte minden nap kimegy, általában délután, a napi munka után sötétedésig tesz-vesz a sorok között.

Ha tehetem, a hétvégéken egész nap kint vagyok. Hobbiként művelem a kis kertet és egy apró gyümölcsöst, összesen nagyjából 1000 négyzetméteren. Bár eredetileg kertészmérnöki végzettségem van, nem ebben a szakmában dolgozom, jelenleg mást tanulok. A kertészkedés csak kedves időtöltés számomra, a családnak termelem meg ami a háztartáshoz kell

– mesélte Németh Zsófia a Sokszínű vidéknek.

Bár házuk a telken áll, még nem lakják, felújítás alatt van az épület. Ám ez nem zavarta a hobbikertészt abban, hogy hozzákezdjen saját sokszínű birodalmának kialakításához. Próbálkozásait néhány év alatt siker koronázta, jelenleg egy veteményes, egy szerény méretű fóliasátor és egy kis gyümölcsös az akasztói gazdálkodás színtere.

Németh Zsófia

Műveletlen telekből példás biokert

Németh Zsófia a kertészkedést 2021-ben kezdte el, ekkor vásároltak a kiskunsági településen egy házat, nagy telekkel. Elvadult, gyomos, évek óta műveletlen területet „örököltek”, de a természetbarát szemei előtt már ekkor körvonalazódott egy öko-san művelt kert képe.

Bár Zsófia pályaelhagyó, korábban kertészmérnökként diplomázott, így már az egyetemen megismerkedett a bio és ökológiai gazdálkodás alapjaival. Sokat olvasott ebben a témában, és úgy határozott, megépíti saját kertjét.

Németh Zsófia

2021 tavaszán megtárcsáztatták a területet, hiszen az ásó és a kapa már kevés lett volna a föld feltöréséhez. Zsófia vadvirágos fűmagkeveréket vetett, krumplival, répával, petrezselyemmel, kukoricával, hagymával és salátával kezdett. Az első próbálkozások kevés sikerrel jártak, hamar túlnőtte a gaz a veteményest. Okulva az első év tapasztalataiból hamarosan talajtakarást alkalmazott, elsősorban vágott fűvel borította a földet.

Németh Zsófia

Eddig nagyon bevált, jól tartja a nedvességet, valamint biodiverzitást biztosít a rovarok és talajlakók terén, mindamellett gyomokat elnyomó hatása is jelentős. Sajnos olyan mulcsréteget még nem sikerült elérnem, hogy egész évben takarva legyen a föld, de tavasztól őszig az egész terület mulcsozott. A terület teljes mértékben bio, semmilyen vegyszert nem használok, erre tudatosan figyelek.

2022 tavaszán elkészült a fóliasátor, emellett a kertbe is sokféle magot vetett. A talajtakarás azóta folytatódik, de még mindig nem megfelelő mennyiségű mulccsal. A hobbikertész a fóliában a palántákat neveli, amiket később kiültet a kertbe. Paprika, padlizsán és zeller mellett a fóliasátorban kígyóuborkát, valamint chili/pepperoni paprikát termeszt.

Németh Zsófia

A különleges fajták speciális talajt igényelnek

Németh Zsófia szerencsésnek vallja magát, mert szinte minden növényt sikeresen tud termeszteni az akasztói kertben. A hagymafélék, a káposztafélék, a cékla, a bab és borsó mindig bő terméssel ajándékozza meg a kertészt. Tavaly nagyon szép volt a padlizsán termése is.

A kertben kötött, agyagos a talaj, ezért kezdetben az olyan növényeket, amelyek nem kedvelik ezt – például a burgonya és az édesburgonya-, nem túl nagy sikerrel termesztette, de tavaly, amikor már harmadik éve takarta a talajt és megfelelő vastag mulcsréteget ért el, szép termést hoztak.

Van egy gyógy- és fűszernövény részleg, ahol citromfüvet, levendulát, tormát, tárkonyt, borsfüvet termesztek, idén még a tervek szerint kibővítem oreganoval, majorannával és rozmaringgal is. Az egyik évben a fóliasátorban több fajta chilit termesztettem. Ezt idén is tervezem, ételízesítőt szeretnék majd készíteni belőle

– sorolta a kertész.

Galéria
Németh Zsófia

Németh Zsófia idén két olyan növénynek a magjait is beszerezte, amelyeket még sohasem termesztett. A rebarbarával és a kapribogyóval még a konyhában sem dolgozott, úgyhogy érdekesnek ígérkezik számára. Ki szeretné próbálni a földimogyoró termesztést is, ez újabb kihívás lesz, hiszen csak homokos, laza talajban fejlődik megfelelően.

Erre azt találtam ki, hogy egy sávban árkot ások, amit homokkal fogok megtölteni, majd ebbe fogok vetni. Különlegessége a kertnek az áfonya. Nem is maga a gyümölcs, hanem az, hogy a környékünkön nem lehet sikeresen szabadföldön termeszteni, mert savas talajt igényel. Nálam egy nagy ültetőedényben él, amelybe szándékosan a számára megfelelő talajt tettem.

Németh Zsófia

Pirkadatkor öntöz

A talajtakarás alkalmazása mellett az öntözés kialakítása is okosan történt. Jelenleg az esőztető öntözést használja a kertész, ennek titka Zsófia szerint a megfelelő időzítés. Hajnalban, napfelkelte előtt öntöz, mivel nyáron az esti öntözés az éjszakai fülledt idő miatt ideális körülményeket biztosítana a gombás betegségeknek.

Napfelkelte előtt a növények és a talaj egyaránt felhasználja a nedvességet, a felesleg pedig elpárolog az első napsugarakkal. A korai öntözés biztosítására vásároltak egy időzítővel ellátott konnektort, amin be tudják állítani, melyik napokon hány órakor működjön az esőztető. Így egész nyáron akár még sötétben, hajnali 4 órakor is tudnak öntözni.

Galéria
Németh Zsófia

Jó szomszédság a vegyszerek helyett

Az akasztói veteményesben a tudatos növényelrendezésnek a biológiai növényvédelemben van komoly szerepe. Az ágyásokban a rokon fajok nincsenek közvetlenül egymás mellett. Egy-egy ágyásba a kertész olyan fajoka plántált, amelyek „segítenek” egymás védelmében. Például az egyik növény illata elriasztja a másik kártevőit. Mivel teljesen más családokba tartoznak, nem ugyanazok a betegségeik, így megakadályozza azok esetleges gyors terjedését. Az ágyások köré virágokat vetett, melyek méhlegelőként odavonzzák a beporzókat.

Németh Zsófia

Emellett takarják a talajt, árnyékot adnak a nyári meleg és a perzselő napsugárzás ellen, és esztétikai szempontból is megfelelőek, sőt, pusztulásuk után mulcsként vagy komposztként szolgálhatnak.

Úgy gondolom, teljesen egészséges gyümölcs vagy zöldség sohasem volt és nem is lesz, főleg vegyszerek nélkül. Szerintem a házi kertekben ezzel együtt kell élni, meg kell próbálni minimálisra csökkenteni az esetleges károkat. Lehet, hogy nem lesz mindig annyi termés, amennyire számítunk, de olyan extrém eset ritkán áll elő, amikor minden teljesen megsemmisülne

– magyarázta el Zsófia, akinek a módszerei a biológiai növényvédelmet segítik.

Az a cél, hogy a kert “megoldja magának” a védelmet. A kertgazda megpróbál minél nagyobb biodiverzitást kialakítani így egy idő után mindennek megjelenik a természetes ellensége is. Fontos szempont volt a madárbarát kert kialakítása is, bár ezen még dolgoznia kell a cicák miatt.

Németh Zsófia

A gyümölcsöknél fontosnak tartja, hogy minél több faj legyen, és az egyforma fajok, fajták ne kerüljenek egymás mellé. Ezzel megnehezíti a kártevők és kórokozók gyors terjedését.

A legtöbb baj a csigákkal és burgonyabogarakkal van, még nem találtam olyan megoldást, ami riasztaná őket. Úgy védekezek, hogy összegyűjtöm őket. Az ország nagy részén tavaly komoly gondokat okozó pockok is megjelentek nálunk, őket élve fogó csapdával gyűjtöm össze

– árulta el a kertész.

Amit lehet, megtermel a családnak

Az akasztói portán a gyümölcsös fiatal (3-5 éves) fákból áll, cseresznye, meggy, kajszi, szilva, alma, körte mellett a füge is szépen terem. A kis gyümölcsös is „bio”, betegségek, kórokozók terén eddig csak a levéltetvekkel gyűlt meg a baja Zsófiának. Erre még keresi a megfelelő megoldást, receptet, bár részsikereket elért a csalánlével és a szódabikarbónával.

Németh Zsófia célja a részben megvalósuló önellátás, amit a családnak meg tud termelni, azt ne kelljen a boltból beszerezni. Azt is szereti tudni, hogy pontosan mi is az, amit valójában elfogyasztanak.

A termények egy részét feldolgozza, készül nála befőtt, kovászos uborka, szörp és paradicsomlé. Szinte természetes, hogy a fiatal háziasszony mindent a hagyományos receptek szerint végez.

Célom, hogy olyan tevékenységet végezzek, amit élvezek és emellett hasznos is. Úgy gondolom, a kertészkedés felér egy sporttal, hiszen hasonlóan számos élményt tud nyújtani, megvan a napi megfelelő testmozgás és friss levegőn van az ember.

Egy biztos, Zsófia idén is sokat kertészkedhet, hiszen rengeteg terve van. ha minden jól megy, szőlőt és málnát telepít, és a beporzókra gondolva egy méhecskehotelt és egy kerti tavat is építeni szeretne. Kicsit a dísznövények irányába is elmozdulna, ezeket szintén vegyszermentesen akarja gondozni.

Németh Zsófia

Tanulhatunk a növényektől

Zsófiának a kert hobbi és kellemes kikapcsolódás. Egy hosszú nap után szeret kimenni és kicsit dolgozni, vagy csak végig sétálni a sorok között, megnézni, mi és hogy fejlődik – napról napra. Ilyenkor elfelejti, ha bármi gondja van, megnyugszik, „kienged”. Testileg és lelkileg is jó hatással van rá.

Ahogy nézem a növények fejlődését, mindig az jut eszembe, mennyire mások, mint mi vagyunk. Mindent szépen lassan – a maguk idejében – csinálnak, nem rohannak sehova, nem nagyravágyók, csupán az a céljuk, hogy szépre neveljék a terméseiket és tovább adják az életüket. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy milyen jó lenne néha nekünk is egy kicsit lelassulni, megnyugodni. Úgy gondolom jó önbizalom növelő is, hogy láthatjuk, hogy valami szépet és hasznosat alkotunk, amire büszkék lehetünk. Tehát én ezt egyfajta terápiának is gondolom, amit mindenkinek ki kéne próbálnia

– fogalmazott a kertészmérnök.

Kapcsolódó
Boldogságra és otthonra találtak a zselici csillagsátor ölelésében
Mónika és Richárd mesébe illő története a vidéki élet dicsérete.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik