Kertünk-Portánk

Lépjünk egy nagyot, ezek lesznek az idei év dicséretes kertjei

pixabay
pixabay
Mint minden évben, most is lesznek újdonságok, a szakértők az idén is jelzik a legnépszerűbb kerti trendeket.

Úgy tűnik, hogy az idei évben előbb ébredezik a természet. A kert szerelmesei most hamarabb kezdhetik a tervezést és talán korábban nekiállhatunk a kerti munkálatoknak is. Mint minden évben, most is lesznek újdonságok, a szakértők az idén is jelzik a legnépszerűbb kerti trendeket. Most az RHS Chelsea Flower Show vezető tervezőinek előrejelzéseit gyűjtöttük egy csokorba.

1. Az örömteli kert

Ha a tavalyi évben a nyugodt terek iránti érdeklődés a reflektív, meditatív állapot ösztönzésére irányult, idén a játékosságé lesz a főszerep.  Merész színekkel, játékos textúrákkal vagy izgalmas elemekkel közvetíthetjük a kertünk sokszínűségét.  Katherine Holland  tervező szerint:

A növények óriási hatással vannak a hangulatunkra, és jó lenne, ha az emberek észrevennék, milyen érzékszerveket stimulálnak a különböző típusú növények, legyen az a díszfű a mozgása vagy a szélben suhogó hangja, illetve a rózsa az illata és persze a rovarok apró munkássága.

2. Kertet mindenkinek!

A szakemberek remélik, hogy ebben az évben  nagyobb hangsúlyt kapnak a városi kertek, ahol azok az emberek is lehetőséget kapnak a kertészkedéshez, akiknek nincs saját kertjük. Szeretnék, ha a balkonkertészettől kezdve a magaságyásokon át a függőleges kertekig minden élethelyzethez  megfelelő kertészeti megoldást találnának az emberek.

3. Konténerkertészet

Ez az a kedvenc  megoldás, ami még azon kertészkedni vágyóknak is kedvez, akiknek csak kis területük van. A tavalyi évben már jól látszódott, hogy egyre többen próbálkoznak a konténerkertészkedéssel, és ez a trend nagy valószínűséggel az idén is folytatódik.

Ezekben az edényekben, cserepekben, konténerekben jól megél a hagyma, a burgonya, a paradicsom, és természetesen kedvenc virágaink is jól mutatnak a dekoratív edényekben. Ez a módszer eloszlatja azt a mítoszt, hogy a kertészkedés csak azok számára való, akik nagy kültéri területtel rendelkeznek, és bőséges inspirációt adnak egy kis zöldterület létrehozásához, bármilyen helyen van is.

pixabay

4. Ehető kertek

Tévhit, hogy a zöldséges parcellának  rendezettnek és  tökéletesen gyomlált sorokban kell lennie.

Csak kezdjük el, bármilyen ültetési módszerrel, könnyen termeszthető növényekkel, bárhogyan is, de vigyünk ehető növényeket a kertünkbe. Semmihez nem hasonlítható élmény, mikor a saját magunk által megtermelt paradicsomot vagy paprikát esszük.

pixabay

5. Gyűjtsük az esővizet és öntözzünk azzal

Noha nem mindannyiunknak van helye egy-egy ilyen esővízgyűjtő kihelyezésére, de a kertészek számára idén a víz megőrzése lesz a legfontosabb.

A fenntartható vízgazdálkodás egyre fontosabb, és izgalmas és esztétikus is lehet a kertünkbe való beépítése, legyen szó vízszámlák megtakarításáról, víz felfogásáról a szélsőségesebb hőhullámok és a hosszabb aszályos időszakok miatt.

Az idén a kerttervezők nagy része többnyire mellőzi a betont és a cementet. A természetes, vízáteresztő és biológiailag lebomló anyagoké lesz a főszerep.

6. Talajmegóvás és talajvédelem

Az idei évben  egyre több kertész tér át tőzegmentes cserepes komposztra. A talajaink egészsége iránti érdeklődés is egyre nagyobb teret hódít. Ha meg akarjuk tudni, milyen állapotban van a talajunk, akkor nézzünk meg az Ültesd be a nadrágod kampányt, amely arra ösztönzi a termelőket, hogy a tavasz első napján (március 20.) ültessenek egy pamutnadrágot a talajba, és két hónappal később ássák ki őket. Nincs nadrág = egészséges talaj. Ha viszont sértetlen a nadrágja, az azt jelenti, hogy alacsony a mikrobiális élet szintje.

A szakemberek egyre inkább hangsúlyozzák talajunk gondozásának fontosságát:

Túl sokáig figyelmen kívül hagytuk a talajt, és ez negatív hatással van nemcsak a környezetre, hanem a benne termesztett élelmiszerek minőségére és egészségünkre is.

Mindannyiunk felelőssége a talajunk javítása, csak annyit kell tennünk, hogy figyelünk, hogy mit mond, mit mutat nekünk, és ennek megfelelően megtesszük a kellő lépéseket, remélhetőleg nem a műtrágyázás lesz a megoldás.

7. Klímabarát kertészkedés

2023 minden rosszban rekordot döntött, és a szélsőséges időjárás továbbra is hatással lesz kertészkedésünkre.  Egyre inkább rászokunk a „klímabarát gyümölcsökre”, például szőlőre, fügére, sőt görögdinnyére is. Már most is nagy léptékű változások zajlanak, látható, hogy ellenállóbb növényeket kezdenek ültetni az emberek.

Manoj Malde, a Designer and Your Outdoor Room szerzője a következőket mondja:

Az egyik legfontosabb trend, amelyet idén szívesen beépítek a kertembe. Ez pedig a biodiverzitás érdekében történő, a fenntarthatóságot szem előtt tartó növényültetés. Ahogy az éghajlatunk megváltozik, mérlegelnünk kell, hogy mely növények maradnak meg a kertünkben a jövőben.

8. Kert egész évre, nem csak nyárra

Csábító, hogy mindent beleadjunk egy látványos nyári kert kialakításába, de a rovarok fogyatkozása miatt fontos, hogy egész évben igyekszünk élelmet biztosítani társaink számára. Ráadásul miért korlátoznánk a kertben rejlő lehetőségeket csupán néhány hónapra? Az egyre változékonyabb időjárási viszonyok miatt határozottan fellendült a lelkiismeretesebb tervezés és kertészkedés. Nyáron és akár télen is.

pixabay

Milyen trendeket hagyunk a hátunk mögött?

  • A műfüves és műanyag növényeknek lejárt az ideje. A kerteknek a szezonális változásról, a természettel való kapcsolatról és a biológiai sokféleség támogatásáról kell szólniuk. A valódi fű jót tesz a jólétünknek, és elősegíti a biodiverzitás megteremtését kertjeinkben.
  • 2024-ben már nem trendi a műanyag paraván, kerti térhatároló. Nagyon gyorsan elszíneződik, fakul, így csúnya, plasztikus hatást keltenek. A falak vagy kerítések burkolására sok más módszer is létezik, és különféle kúszónövényekkel csodálatosan vonzó, illatos hatást kelthetünk.
  • Idén elmozdulunk a túlzottan mértani formákba rendezett kertektől. Egy kert akkor igazán élő, ha követi a természet rendjét, ha kellőképpen buja. Gondoljunk a tér többi használójára is, akiknek szükségük van egy kis „rendetlenségre”. A gerinctelenek, madarak, emlősök és minden más vadon élő állat gondozása sokkal egészségesebb kerti ökoszisztémát hoz létre.
  •  Ne uralja kertünket sok örökzöld! Bár minden kertben van számukra hely, ha viszont túl sok, akkor a kertet statikussá és ironikusan élettelenné teheti. Inkább érezzük az egyes évszakok folyását és változását, ettől lesz dinamikus és változatos a mi kis földi paradicsomunk.
Kapcsolódó
Mutasd a gyomodat, megmondom, milyen a talajod
A gyomnövényeknek nem igazán örülünk, de minden rosszban van valami jó, a gyomok is segítségünkre lehetnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik