Kertünk-Portánk

Így használható a százszorszép

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Nem csak kertünk apró díszítője lehet.

Apró pere, boglár, boglárka, bojtika, bojtocska, csibevirág, földi pere, gombocska, gombostűvirág, gyopár, kicsinynadályvirág, kisebbiknadály, kisnadályfű, nadály, ősziboglár, pászkamorzsa, péra, pere, perevirág, pipifű, pityerfű, rózsa, murvairózsa, murvai rózsácska, szikrairózsa, szikrai rózsácska, szikrázó rózsácska, rukerc, százforint, százszorszép, százszorszépvirág, százszorszéprukerc, sztokrásza, tavaszhozófű, tavaszifű, vadszázszorszép. A franciák húsvétkának hívják, a német „libavirág” arra utal, hogy gyakran nyílik a libalegelőkön. Angol neve („a nappal szeme”) arra utal, hogy sugárvirágai estére becsukódnak. Ez mind egyetlen apró virág elnevezése, talán a legismertebb közülük a százszorszép.

A százszorszéppel találkozhatunk az udvaron a fű között, a réteken, igen szívós növény, mostohább körülmények között is megél. A százszorszépek teszik ki a világ virágzó növényeinek 10 százalékát. A legtöbb fehér szirmú, de létezik piros, rózsaszín, citromsárga és lila is.

Mire használható a százszorszép?

A százszorszépből készíthető tea, melyet légúti megbetegedések, hörghurut, arcüreggyulladás, köhögés esetén alkalmazhatunk. Ehhez egy maréknyi szárított virágfejet áztassunk 10 percre forró vízbe, majd szűrjük le és ha valamennyire kihűlt, adjunk hozzá mézet.

A százszorszépből készített kenőcs segít az izomfájdalmakat enyhíteni. Ehhez egy marék virágfejet tegyünk kevés olívaolajba. Két hétig hagyjunk állni napos helyen. Ezután tegyük az olívaolajos százszorszépen elegyet tartalmazó üvegcsét forró vízbe és teáskanalanként adagoljunk hozzá méhviasz-darabkákat, amíg kenőcsszerű állagú nem lesz. Ezután vegyük ki a forró vízből és cseppentsünk bele 10 csepp levendulaolajat.

Fiatal leveleit salátákhoz adva az anyagcserét serkenthetik.

Bimbóit sós vízben áztatva, majd tárkonyecettel felöntve a kapribogyó pótlására is felhasználható.

Fontos, hogy olyan helyen gyűjtsük a növényt, amelyet nem kezeltek növényvédőszerekkel. Ne szedjük az út mellől és csak annyit vigyünk haza, amennyire tényleg szükségünk van. Győződjünk meg róla, hogy valóban százszorszép az, amit gyűjtöttünk, nehogy más, esetleg mérgező növény kerüljön a tányérunkba. Aki allergiás az őszirózsafélékre, az nem fogyasszon százszorszépet.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik