Kertünk-Portánk

Ezért ne vigyünk zöldhulladékot erdőbe, mezőre

pexels
pexels

Hiába gondolják sokan azt, hogy a zöldhulladék, mint növényi maradvány lebomlik és nem okozhat bajt az erdő-mező szélen, ez korán sincs így.

A Kiskunsági Nemzeti Park közleményében mutat rá arra, hogy a kerti zöldhulladék veszélyes a természetes élőhelyekre nézve! Ráadásul a zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása.

A száraz gallyak, levelek fokozottan tűzveszélyesek, ennek veszélyeit talán nem is kell ragozni. A nagyobb méretű kupacokban zajló bomlási folyamatok öngyulladáshoz is vezethetnek.

A zöldhulladékkal olyan növények magját, sarját juttathatjuk a természetbe, amely ott tájidegen vagy invazív, elszaporodásuk esetén kiszorítják az őshonos növényeket.

A nemzeti parkok folyamatosan küzdenek az invazív fajokkal és számos kerti dísznövénnyel is. Ilyen elszaporodott idegen faj például a medvekaktusz, fügekaktusz, kokárdavirág, selyemkóró, észak-amerikai kisvirágú őszirózsák, japán keserűfű, kínai alkörmös, aranyvessző, bálványfa, zöld juhar és még hosszasan lehetne sorolhatni.

A kertünkből kikerülő talaj is tartalmazhatja a nem kívánatos fajok szaporító képleteit. Elég egy gyökér-, illetve gumó maradvány ahhoz, hogy a nem kívánatos fajoknak kedvezzünk.

A zöldhulladék alatt elpusztul a természetes vegetáció. Lehet, hogy most úgy tűnik, nincs ott semmi értékes, de a földben védett növények, mint pl. hóvirág, csillagvirág, fekete kökörcsin, agárkosbor is lapulhatnak, arra várva, hogy előbújhassanak. A zöldhulladék kupacokba előszeretettel fészkelik be magukat az egerek és a patkányok, ők pedig vonzzák a rókákat. A fűnyesedékben és a hullott gyümölcsben szívesen turkálnak a vaddisznók. Tekintve, hogy „gazdáik” általában lakóhelyük közelében válnak meg felesleges hulladékuktól, ne csodálkozzunk, ha a környező kerteket, baromfiudvarokat is meglátogatják ezek az állatok.

Az illegálisan kihelyezett hulladékok elszállíttatása jelentős költséget ró a terület illetékes kezelőjére és  nem utolsósorban pedig esztétikailag is hagy maga után kívánnivalót.

Mit tegyek a kerti hulladékkal?

Akinek van rá helye a kertben, komposztáljon! Sok helyen utána lehet nézni a mikéntjének, nem ördöngösség. A kertünk pedig meg fogja hálálni! A legtöbb településen a zöldhulladékot is elszállítják az erre biztosított gyűjtőedényekben. Végső esetben pedig egy hulladékudvarba is elvihetjük, az sem nagyobb fáradság, mint elvinni egy természeti területre.

Kapcsolódó
Futárok viszik el a komposztot a szegedi panelekből
A Megálló Közösségi Ház Facebook oldalán lehet felvenni a futárokkal a kapcsolatot, akik csütörtökön és pénteken mennek el a komposztért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik