Kertünk-Portánk

Már dübörög a spárgaszezon

pixabay
pixabay
Sokan még mindig luxuscikknek nézik, pedig a vidéki piacokon már 2000 forint alatt lehet kapni.

Megjelent a piacokon sokak nagy kedvence, a spárga, és természetesen, ahogy a többi zöldségnek, úgy ennek is hamarabb érkezett el a szezonja.

Pozderka László évtizedek óta árulja Szolnokon a Rákóczifalván termő spárgát, és ő is arról beszélt a Szoljonnak, hogy akár már húsvétra is lett volna spárga, ha nincs az a nagy lehűlés.

A néhány héttel ezelőtti mínuszok nem tettek jót neki. Ha ez nincs, a tavalyi évhez képest három-négy héttel korábban már lehetet volna árusítani. De azért egy ideje már így is hozom a piacra.

Az árus azt is elárulta, a termés minősége jobb most, mint a megelőző években.

Télen aránylag feltöltődött a talaj a csapadékvízzel, így zsengébbek, finomabbak lettek a sípok. Két éve, 2022-ben jelentős volt az aszály, a szárazságban a növények nem tudtak jól fejlődni. Tavaly pedig, ahogy most is, az első hajtásokat elvitte a fagy.

De a termelő azt is elárulta, hogy a vevők csak módjával „mozdultak rá” erre a zöld finomságra.

Sokan meglepődnek, hogy ilyen korán van spárga, de azért fogyogat. Tavaly jobb volt a kereslet, pedig már akkor is visszaesett a fogyasztás. Régebben sokkal jobban vitték. Talán azért nem fogy annyira, mert sokan szinte luxuscikknek nézik. Pedig nem az, érdemes megkóstolnia annak is, aki nem szokta fogyasztani. Számos elkészítési módja van, érdemes recepteket keresni és kipróbálni

– javasolta Pozderka László.

Pozderka László a spárga kötegeit néhány napja 1500 forintért árulta a szolnoki piacon (ez jellemzően fél kilónyi mennyiség szokott lenni). Az agroinform utolsó, április 22-es adatai szerint a nagybani piacokon az I. osztályú spárga kilónkénti ára 2400-2600, a II. osztályú pedig 1800-1900 forint között vásárolható.

A spárga a laza, homokos talajt kedveli, így főként a Duna-Tisza közén kedvezőek számára a viszonyok.

Kapcsolódó
Zöld vagy fehér spárgát válasszunk? Mi a különbség?
Egyre többen fogyasztunk spárgát, de még mindig kevesen ismerjük,
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik