Mozaik

Ezek a zöldségek a hasi zsír bontásának bajnokai

pixabay
pixabay

Köztudott, hogy az alacsony kalóriatartalmú és rostokban gazdag zöldségek segítenek a diétánkban, annak legtöbbször az alapélelmiszerei. A rostok segítenek átvészelni az étkezések közötti időszakot, és csökkentik a nassolás iránti késztetést.

A Magyar Mezőgazdaság arról írt, hogy Pam Hartnett dietetikus szerint az articsóka és a spárga a legjobb zöldségek, amelyeket a hasi zsír csökkentésére érdemes fogyasztani. Ennek oka, hogy mindkettő rostokban és antioxidánsokban gazdag, és segítenek fenntartani az egészséges bélmikrobiomot, ami támogatja a fogyást.

Az articsóka

Az articsóka lényegében pajzsként működik a bélrendszer számára, segít elhárítani a káros baktériumokat, elősegíti az egészséges bélkörnyezetet, és támogatja a diétánkat, a súlycsökkenést. Az articsóka rostokban, különösen inulinban gazdag, mely prebiotikumként működik, amely táplálja a bélmikrobiomot.

– mondja Hartnett.

Az inulin olyan típusú szénhidrát, amelyet a gyomorban és a vékonybélben lévő emésztőenzimek nem bontanak le, hanem épségben eljut a vastagbélbe, ahol táplálékul szolgál a jótékony baktériumok számára. Ez elősegíti növekedésüket és aktivitásukat, segít fenntartani az egészséges bélmikrobiomot. Az articsóka antioxidánsokat és fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A spárga

Hartnett elmondta, hogy a spárga egy olyan zöldség, amely a bélmikrobiom fellendítésével segít csökkenteni a hasi zsírszövetet.

Ahogyan egy kert gazdag termést hoz, a spárga is táplálja a bélrendszert, elősegítve a változatos és egészséges bélbaktériumok növekedését

– jegyezte meg a szakember.

Tele van prebiotikus rostokkal, például inulinnal és fruktooligoszacharidokkal (FOS), amelyek táplálékként szolgálnak a bélben lévő jótékony baktériumok számára. Ezeket a rostokat a szervezet nem emészti meg, hanem a vastagbélbe jutnak, ahol a bélbaktériumok erjesztik őket.

Hartnett szerint a spárga természetes vízhajtóként is működik. A bélben felhalmozódó felesleges víz a puffadás gyakori okozója. A spárga elősegíti a fokozott vizelettermelést és kiöblíti a felesleges vizet a szervezetből

A több spárga és articsóka fogyasztása mellett Hartnett a cukorbevitel csökkentését is javasolja a hasi zsír csökkentése érdekében.

Kapcsolódó
Ilyen egyszerű az egészséges táplálkozás képlete
Az egyénre szabott étrend is segíthet a fogyásban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik