Kertünk-Portánk

Ezért pöndörödik a paradicsom levele

pixabay
pixabay
A környezeti hatások a leggyakoribb okai, de öntözési problémák, kártevők és betegségek is állhatnak a háttérben.

Amikor meglátod a paradicsomlevél felkunkorodását, ne ess pánikba. Ellenőrizd gyakran a kerted, ez lehetővé teszi azt, hogy időben észrevedd és orvosold a problémát, mielőtt az teljesen megölné a növényt. Nézzük meg, mi az oka annak, hogy a paradicsom növény levelei felkunkorodnak, írta az Agrároldal.

Környezeti tényezők

Napfény

A környezeti problémák a leggyakoribb okai annak, hogy a paradicsomlevelek pöndörödnek. Ez azt jelentheti, hogy a paradicsom túl sok napfénynek vagy magas hőmérsékletnek van kitéve.

Szél

A paradicsomlevelek felkunkorodásának a másik oka a túl erős szél is lehet, ami stresszt okoz a növényeknek. Ha a növények nincsenek megfelelően karózva és alátámasztva, a növények megcsavarodhatnak, amitől a levelek felkunkorodnak és elhalnak.

Eső

Mindannyian szeretjük, ha esik, és aznap nem kell öntözni. Ha azonban egymás után több napos heves esőzésekkel nézünk szembe, a felesleges nedvesség olyan környezeti tényező, amelyet a növények nem kedvelnek.

Ne ess pánikba!

Ha ezért a paradicsom levelei felkunkorodnak, akkor amint a környezeti problémák megváltoznak, észreveszed, hogy a levelek kinyílnak, és visszaállnak a normális kerékvágásba.

pixabay

Nem megfelelő öntözési technikák

Egy másik ok, amiért a növények levelei hullámosak lehetnek, az az, hogy ki vannak száradva és több vízre van szükségük. Ez általában a paradicsomnövényeknek heti 2-5 cm vizet jelent.

A túlöntözés a paradicsomnövény gyökerei közelében állóvizet hoz létre. A túl sok víz megakadályozza, hogy a víz feljusson a gyökereken a növényi sejtekhez, és a gyökerek nem képesek oxigént felvenni.

Mikrotápanyag-hiány

Ha észreveszed, hogy az alsó levelek felkunkorodnak, annak egyik tipikus oka az, hogy a talajban mikroelem-hiány van. A legtöbb esetben azonban ez nem csak felpöndörödéssel, hanem a levelek sárgulásával is mutatkozik.

Túl sok metszés

A paradicsommetszés általában egy kicsit vitatott téma, mivel egyes kertészek szerint soha nem szabad metszeni. A metszés megterheli a paradicsomnövényt, de elengedhetetlen a gondozásához. Ha túl sok levelet távolítasz el, akkor a növény küzdeni fog.

Kártevők és betegségek

Fonálférgek: A fonálférgek apró, átlátszó férgek, amelyek a talajban élnek és megtámadják a növények gyökereit. A fertőzött növények levelei felkunkorodhatnak, elszíneződhetnek és elhervadhatnak.
Levéltetvek: A levéltetvek apró, szúró-szívó rovarok, amelyek a növények nedveit szívják ki. A fertőzött növények levelei felkunkorodhatnak, elszíneződhetnek és elhervadhatnak.
Gombás megbetegedések: A gombás megbetegedések a levelek foltosodását, elszíneződését és felkunkorodását okozhatják.

Kapcsolódó
Így kerülhetjük el veteményeskertünkben a paradicsomvészt
Léteznek olyan paradicsomfajták, melyek kevésbé fogékonyak, ellenállónak tekinthetők a betegséggel szemben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik