Kertünk-Portánk

Madárbarát települések összefogásával teszik élhetőbbé a környezetet

Pixabay
Pixabay
28 önkormányzat vállalta, hogy a településükön figyelembe veszik a madarak megóvásának szempontjait.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésével és támogatásával 28 település önkormányzata megalapította a Madárbarát Települések Országos Szövetségét. A szervezet célja, hogy elősegítse a települési madárvédelem ügyét és a természettel összhangban történő településfejlesztést – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az alapítók vállalták, hogy lehetőségeik szerint a település életének minden területén figyelembe veszik az élővilág és benne a madarak megóvásának szempontjait, legyen az egy új beruházás, építkezés, zöldterület-kezelés és -fejlesztés, egy patakpart helyreállítása vagy lakossági szemléletformáló programok.

A madárbarát települések egymással is megosztják tapasztalataikat, gyakorlataikat és arra törekszenek, hogy az egyre erőteljesebb urbanizáció mellett is fenntartsák és megőrizzék az ökológiai szempontból értékes élőhelyeket környezetükben, amelyek otthont, táplálékot, és szaporodóhelyet kínálnak a madaraknak és számos más élőlénynek is.

Az alapító települések

Abasár, Balatongyörök, Baracs, Csopak, Érd, Gyenesdiás, Győr, Halimba, Kemeneshőgyész, Kispest, Kóspallag, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Markaz, Mezőberény, Nádasd, Nádudvar, Nógrádmarcal, Öcsöd, Petőfiszállás, Pilisborosjenő, Pomáz, Pusztaberki, Pusztaszer, Sárkeresztes, Szügy, Törökbálint, Túrkeve, Vöröstó

Frenyó Gábor, Szügy polgármestere is elkötelezett természetvédő, a Madárbarát Települések Országos Szövetségének elnöke a NOOL kérdéseire válaszolva elmondta, hogyan valósítják meg az elképzeléseiket a gyakorlatban:

Szügyben például fészkelnek fehér gólyák, az iskola kéményén. Évek óta webkamerán követhetik életüket az érdeklődők. Kora tavaszi érkezésük, a fiókák kikelése, meggyűrűzése, kirepülése mindig élményszámba megy! A Fülemülék éjszakája című sorozatban is évek óta részt veszünk, ezek az esti madárdalhallgató túrák népszerűek a gyerekek körében is, akárcsak az MME segítségével megrendezett gólya roadshow, amikor az az évi fiókák gyűrűt kapnak a lábukra. Önkormányzatunk gondot fordít arra is, hogy az odúlakó madarak is fészkelőhelyt találjanak, ezért háztartásonként egy darab madárodú is igényelhető volt, az akcióban már mintegy száz ilyen költődoboz került a lakossághoz.

Fontos a fecskék védelme is, fokozott figyelmet fordítunk rájuk, a fészkelésre alkalmas és a sározó helyeket is igyekszünk megóvni. A környezet védelmére őshonos gyümölcsfákat is igényelhetett már a lakosság. Ezek nem csak gyümölcsöt teremnek, hanem szén-dioxidot és port kötnek meg, árnyékot adnak, párologtatásukkal mérséklik a hőhullámokat, a gyökérzetüktől a lombkoronáig élőlények közösségeinek adnak otthont, beleértve persze a madarakat is. Fenti célból indítottuk útjára három éve a dióburok-fúrólégy elleni, országosan is egyedülálló önkormányzati védekezést, amelynek köszönhetően több tucatnyi, magán- és közterületen álló diófát sikerült megmenteni.

A szövetség készített egy ingyenesen letölthető könyvet is A települések madárbarát lehetőségei címmel.

Kapcsolódó
Madárbarát lett a dunántúli kisváros plébániája
Madárdaltól lesz majd hangos Tamásiban a templomkert.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik