Kertünk-Portánk

Így gondoskodjunk a gyepről a nyári forróságban

pexels
pexels
A nagy kánikula jelentős hatással lehet a gyep egészségére és megjelenésére, főleg akkor, ha nem megfelelő időben vagy módon nyírjuk.

Ahogy a hőmérséklet rekordokat dönt és a napsugarak erősek, a gyep szomjazhat, elhalványulhat és megsérülhet. Ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő gondoskodást biztosítsunk neki ebben az időszakban, írta az Agrofórum.

A nagy kánikula jelentős hatással lehet a gyep egészségére és megjelenésére, főleg akkor, ha nem megfelelő időben vagy módon nyírjuk.

Ne nyírjuk rövidre!

Túl rövidre nyírt gyep esetén nagyobb valószínűséggel lesz hajlamos különféle betegségekre és kórokozók által okozott károsodásokra, különösen a magas hőmérséklet és nedvesség kombinációjában.

  • Először is, időzítsük a fűnyírást a nap hűvösebb részeire, például korán reggel vagy késő délután, hogy minimalizáljuk a gyep kiszáradásának és stresszének kockázatát.
  • Semmiképpen se nyírjuk túl rövidre a füvet, mivel ez növeli a gyep vízvesztését és a gyökerek napégésének esélyét.
  • Célszerű a fűnyírót olyan magasságra állítani, hogy a fű hossza legalább 5-8 centiméter maradjon.
  • Váltakozó irányban nyírjunk, hogy elkerüljük a gyep egyenetlen növekedését.
  • Fontos, hogy a fűnyírás előtt és után is gondoskodjunk a gyep megfelelő öntözéséről, hogy kompenzáljuk a vízveszteséget és segítsük a gyepet a regenerációban.

pixabay

Várjunk a fűvágással!

Ha az időjárás túlzott, extrém magas hőmérsékletet hoz, érdemes megfontolni a gyep nyírásának ideiglenes elhalasztását, amíg a környezeti feltételek nem javulnak.

  • Magas hőmérsékleten történő fűnyírás nemcsak a gyepre, hanem a kertészre is káros hatással lehet, mivel fokozza a hőstresszt és a kiszáradás veszélyét mindkét „fél” számára.
  • Ha lehetséges, árnyékos időszakot válasszunk a kerti munkák elvégzésére, hogy minimalizáljuk a hőhatást és csökkentsük a stresszt a növényeknél.
Kapcsolódó
Íme a tökéletes gyephelyettesítő kevés gondozással
Hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb…
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik