Kertünk-Portánk

Metsszük vagy ne metsszük meg a fügefát?

pixabay
pixabay
Sokan tanácstalanul állnak a legfontosabb kérdés előtt: kell-e egyáltalán metszeni a fügefát?

Bár sok helyen úgy fest, mintha gondozás nélkül is meseszépen fejlődnének a hatalmasra növő fügefák, sokan tanácstalanul állnak a legfontosabb kérdés előtt: kell-e egyáltalán metszeni a fügefát, írta az Agrofórum.

A metszésre vonatkozó javaslatok általában arra az időszakra mutatnak, amikor a fügefák nyugalmi állapotban vannak.

Ha ezen az időszakon kívül metsszük meg a fát, észre fogjuk venni, hogy a fa bő, fehér, tejszerű nedvet ereszt. Ez a nedv az az elraktározott energia, amelyre a fának szüksége lesz a következő növekedési időszakban.

Az ősz és a tél folyamán a fán belül ez a nedv lassan levándorol a gyökerekhez, amíg a melegebb hőmérséklet vissza nem tér. Tavasszal a nedv az ellenkező irányba áramlik, és a nyugalmi állapotban lévő fák tetejére kúszik, hogy segítse az új hajtások fejlődését.

Érdemes az első kemény fagyok beállta előtt a metszéssel a lehető legtovább várni.

Ha a fügefákat azelőtt vágjuk vissza, hogy ez a nedv vissza tudna áramlani a gyökerekhez, akkor megfosztjuk őket azoktól szénhidrátoktól, amelyek létfontosságúak ahhoz, hogy a fa tavasszal ereje teljében ébredjen fel a téli álmából, és csodás hajtásokat és leveleket hozzon.

A nyugalmi állapot.

Az ősz beköszöntével sok fügefa, különösen azok, amelyek már nem hoznak termést, nyugalmi állapotba kezdenek kerülni, a hőmérséklet csökkenésével természetes módon elkezdik lehullajtani a leveleiket.

pixabay

Így ellenőrizzük, hogy nyugalmi állapotba kerülte-e már a fügefánk.A fügefa egy kis részének levágásával meg tudjuk állapítani, hogy a fa már nyugalmi állapotban van-e, vagy sem. Ha ugyanis a fent említett fehér nedv kibuggyan a vágás nyomán, az azt jelenti, hogy a fa még nincs nyugalmi állapotban.

Fügefa metszése

Egészségügyi metszés: Amennyiben mozaikvírus vagy más betegség károsítja a fügefát, célszerű mielőbb levágni a sérült részeket. Ez a visszavágás télen és nyáron egyaránt elvégezhető.

Formára vágás: Az adott körülmények alapján el kell döntenünk, hogy a fügefánk bokor vagy fa formában fejlődjön tovább és ennek alapján a szükséges metszéseket el kell végezni.

Metszés a napfény biztosítása érdekében: Érdemes olykor a fügefát erősebben megmetszeni, hogy a növény elegendő napfényt kapjon.

Kapcsolódó
40 féle füge terem a teveli gyümölcstermesztő mediterrán birtokán
Jáhn Bálint turisztikai szakemberként dolgozott, mikor szerelmese lett az egzotikus növényeknek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik