A babér igazi kincs a kertben és a konyhában egyaránt. Illatos levelei nélkülözhetetlenek a főzésben, örökzöld lombozata pedig dísze lehet a terasznak vagy az udvarnak. Jó hír, hogy új növények nevelése nem bonyolult feladat: magvetéssel, dugványozással vagy akár bujtással is megoldható, így könnyedén bővíthetjük saját állományunkat – írja az Agrofórum.
A saját szaporítás előnye, hogy biztosan egészséges, erős növényeket kapunk, ráadásul pénzt is megtakaríthatunk.
Magvetés – a türelmeseknek
A babér magról is nevelhető, bár ez a módszer kissé időigényesebb. Elsőként válogassunk érett, egészséges magokat, majd rétegezzük őket nedves közegben – például kókuszrostban vagy vermikulitban – és helyezzük néhány hétre hűtőbe. A hideghatás elengedhetetlen a csírázás beindításához.
A rétegezés után jó vízáteresztő földbe vessük el a magokat, és tegyük a cserepeket meleg, világos helyre. A talaj legyen mindig enyhén nyirkos, de kerüljük a túlöntözést. A csírázás hetekig, sőt hónapokig is eltarthat, de a várakozásért bőven kárpótol, amikor az első hajtások kibújnak. A fiatal palántákat fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti környezethez, hogy erős, edzett növényekké fejlődjenek.
Dugványozás – a gyorsabb megoldás
Ha gyorsabb sikerre vágyunk, érdemes a dugványozást választani. Ehhez 10–15 centiméter hosszú, félfás hajtásokat vágjunk le, az alsó leveleket távolítsuk el, a vágott részt pedig mártsuk gyökereztető hormonba.
A dugványokat laza, jó vízáteresztő közegbe (például tőzeg és perlit keverékébe) ültessük, majd tartsuk őket enyhén nedvesen. A páratartalom megőrzésének érdekében helyezzünk a cserépre átlátszó fóliát vagy mini üvegházat, de rendszeresen szellőztessünk is, hogy elkerüljük a gombásodást. A világos, de nem tűző napos környezet ideális számukra. Néhány hét elteltével megindul a gyökeresedés, és hamarosan új hajtások jelzik, hogy sikerrel jártunk.
Bujtás – a nagyobb bokrok hatékony módszere
A bujtás a babér szaporításának kevésbé ismert, de rendkívül hatékony módszere, főként nagyobb bokrok esetében. A folyamat során egy földközeli ágat választunk, amelyről a középső szakaszon eltávolítjuk a leveleket. Az ág alsó részén egy sekély bevágást ejtünk, ami elősegíti a gyökérképződést. Ezután az ágat lehajlítjuk és rögzítjük úgy, hogy a levél nélküli rész a talajba kerüljön. A földet folyamatosan nedvesen kell tartani, a gyökeresedés azonban akár egy évig is eltarthat. Amikor az új hajtás már kellően megerősödött, leválasztható az anyanövényről, és önálló növényként elültethető.
Hasznos tippek a gondozáshoz
- Mindig laza, jól szellőző talajt használjunk, így elkerülhető a gyökérrothadás.
- Az öntözés legyen kiegyensúlyozott: a föld sose száradjon ki teljesen, de ne is álljon vízben.
- Biztosítsunk világos helyet, de védjük a közvetlen napsütéstől.
- A fiatal növényeket fokozatosan eddzük a szabad levegőhöz.
- Legyünk türelmesek: a babér lassú növekedésű, de rendszeres tápanyag-utánpótlással és metszéssel formás, egészséges növény nevelhető belőle.
Korábban írtunk már a mocsári hibiszkusz, a hortenzia és a pozsgafa szaporításáról is.

