Mozaik

Csaknem 5 ezer kilométert repült eddig a jeladós magyar fekete gólya

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 10. 09. 13:27

Afrikában Szudán déli része felé tart a madár.
Korábban a témában:

Zoltán, a gemenci fekete gólya élete nyitott könyv a madárbarátok számára. A jeladóval ellátott fekete gólya 2018-ban harmadszor indult el afrikai telelőhelyére úgy, hogy vonulását GPS jeladóval követhetjük napról-napra, olvasható a Gemenc Zrt. weboldalán.

Amint arról a Sokszínű Vidék korábban beszámolt, a madár szeptember 5-én a Cserta-Duna partjáról elrugaszkodva kezdte meg idei hosszú útját. Abban a hónapban 10 napot töltött vonulással, ezalatt összesen 2315 km utat tett meg Gemenctől.

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

A legfrissebb információk szerint október 3-án repülte át a Vörös-tengert, majd Afrikában, a Nílus völgyében folytatta útját. Október 6-án elhagyta a folyót és nekivágott a sivatagnak Szudán déli része felé. A hónap első hetében 2514 km-t tett meg.

Zoltán  az előző vonulás alkalmával a Közép-afrikai Köztársaság déli részén telepedett le, és ott hazaindulásáig egy 4 km átmérőjű körön belül tartózkodott, pontosan ugyanott, ahol az előző évben is.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Wikimedia Commons/Marek Szczepanek

vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2019. február 21.
Az elsõ nyaralóhajó az Utazás 2019 kiállításon, a Hungexpón 2019. február 21-én. A Nicols Estivale Octo típusú nyaralóhajó 8-10 személy szállítására és egyben szállására alkalmas. A gyártó idén még további 9, 2020 májusáig összesen 20 hajót szállít le a Tisza-tó, Felsõ-Tisza vidékére, ami várhatóan felpezsdíti a régió idegenforgalmát.
MTI/Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.