Mozaik

Felfedezték a gekkók új szuperképességét: járni tudnak a vízen

A gekkók elképesztő teremtmények. Könnyedén manővereznek a földön és a levegőben, és mint most kiderült, járni tudnak a vízen is. Pedig a méretükből kiindulva ez fizikai képtelenség, írja az MNN.

Másodpercenként egy métert tesznek meg a falon, siklani tudnak és gyorsan elrejtőznek egy levél alatt maximális sebességnél. Ráadásul egy méter per másodperces sebességgel futnak a vízen. Senki más nem képes erre, a gekkók szuperhősök

– írta Robert Full, a University of California professzora az egyetem közleményében.

A jelenséget azt követően kezdték el tanulmányozni, hogy Ardia Jusufi, a stuttgarti Max Planck Institute biofizikusa több felvételt is készített, amelyeken a gekkók a vadonban és laboratóriumi körülmények között is átszaladtak a pocsolyákon a ragadozók elől menekülve.

Másodpercenként egy métert tettek meg, ami azért is különleges, mert ennél gyorsabban azok az állatok sem tudnak haladni a vízben, amelyek ott élnek, mint a kacsák vagy az aligátorok.

Thinkstock

Nem ritka, hogy egy állat járni tud a vízen. Sok rovar képes erre, mert a pehelysúlyuk nem hatnak az erőre, amely elősegíti a vízmolekulák összetapadását. A nagyobb fajok, így a hattyúk pedig nagy erővel csapódnak a vízbe, hogy fennmaradjanak a felszínén.

A gekkók viszont valahol a kettő között vannak. Ahhoz túl nehezek, hogy a víz felszíni feszültségére támaszkodjanak, de ahhoz viszont túl gyengék, hogy utat törjenek maguknak. Éppen ezért nagyon különleges, hogy mégis járni tudnak a vízen.

A kutatók a gekkók képességének elemzésekor arra jöttek rá, hogy az állatoknak nem egy, hanem négy stratégiájuk van egyszerre.

  • Először is, mint a rovarok, a felületi feszültségnek köszönhetően tudnak mozogni a víz tetején.
  • Másodszor, mint a nagyobb állatok, pofozzák a vizet, hogy légbuborékokat hozzanak létre, aminek segítségével nem merülnek el benne.
  • Harmadszor, a vízlepergető bőrük segíti őket, hogy át tudjanak siklani a vízen, mint a pézsmapockok.
  • És végül, de nem utolsó sorban, suhintgatják a farkukat, mint az aligátorok, ami a hajtóerőt adja.

Röviden, a gekkók olyan vízen járó élőlények, amely más organizmusok stratégiáit ötvözve éri el ugyanazt az eredményt. Ha a jelenséget sikerül ennél is részletesebben megismernie a tudósoknak, azzal elérhetik, hogy a robotok is képesek legyenek hasonlóra.

Lenyűgöző természeti jelenség a mimikri
Számos környezeti csodában lehet részünk, ha figyelünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik