Mozaik

Húsvétkor a Fehér Házban is tojást kergetnek – szokások a nagyvilágban

Húsvétkor a világ minden táján programok sokasága várja a családokat.

A világ minden táján ünneplik a kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot, ami a valláson kívül a tavaszvárás, a tavaszeljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.

Ilyenkor szerte a nagyvilágban programok sokasága várja a családokat tojásvadászattal, nyuszikkal, tojásfestésekkel, szabadtéri programokkal.

Még a Fehér Ház sem kivétel.

Húsvéti képeslapok a régi időkből
Hol adták fel az első húsvéti képeslapot? Mik a legkedvesebb motívumok? Mennyit változtak ezek az elmúlt évtizedekben, évszázadokban? Íme a húsvéti képeslap története.

1878-ban Rutherford B. Hayes elnök hagyományt teremtett a Fehér Házban. Eredetileg Washingtonban a kisgyermekek minden húsvét hétfőn a  Capitol-hegyen görgették a tojást, ám a kongresszus tagjait zavarta a tömeg, ezért létrehoztak és elfogadtak egy törvényt, amely megtiltotta a tojás görgetését a Capitol területén. A rendezvényt 1878-ban költöztették a Fehér Házba, miután Hayes elnököt a kisgyermekek felkérték, hogy a hátsó udvart használhassák a tojásgurításhoz.

Azóta minden évben a Fehér Ház déli gyepén gurulnak a tojások, az immár hagyományos tavaszi ünnepségen. Húsvét hétfőn 35.000 szerencsés vendég gyűlik össze az egész nemzetből a gyepen, hogy játsszon, mesét hallgasson, szórakozzon, tojást gurítson. Az esemény ingyenes, azok vehetnek részt rajta, akik nyernek egy előtte meghirdetett online lottósorsoláson.

Tojásvadászat a felhők közt. Majdnem ilyen a Fokvárosban megrendezett tojásvadászat, amit maga a Húsvéti Nyuszi tart, segítőjével, a tündérrel. A Table Montain tetején a páratlan kilátáson túl egy sor nyom is várja a szenvedélyes tojásgyűjtő kalandorokat, melyeken végighaladva megtalálhatják a húsvéti tojás nagy kincses dobozát. Az út során számtalan szórakoztató tevékenység is várja a kincskeresőket.

Ausztráliában is hatalmas tojásvadászatot rendeznek minden évben Melbourne-ben, a Werribee Parkban. A 2001-ben megalakult rendezvényen a Cadbury édességgyártó több mint 400.000 csokoládétojást szór szét a buja bokrok közt. A vadászat után a látogatók több szórakoztató tevékenység közül válogathatnak, lovagolhatnak, zsákban futás versenyeken és egyéb ügyességi versenyeken vehetnek részt, van arcfestés, lufi és minden, amit a gyerekek élvezni tudnak. A bevételt minden évben a Királyi Gyermekkórház kapja.

Párizsban a Château Vaux Le Vicomte, a XVII. századi vár ad otthont minden évben a tojáskereséssel egybekötött húsvéti rendezvénynek.  A kapuban kihívás várja az érkezőket, a kihívást teljesítők ezután meghívást kapnak a húsvéti tojásvadászatra.  A felnőtteknek is van lehetőségük, hogy saját kincseket, finom csokitojásokat gyűjtsenek. Egy szerencsés pedig, aki megleli az aranytojást, romantikus, gyertyafényes vacsorát nyer többedmagával a kastélyba.

Mi jobb, mint egy húsvéti tojás vadászat? Talán a tojásvadászat egy igazi labirintusban. Az aucklandi Maze N Maize Tojásvadászat egy négy napos rendezvény, ahol a gyerekek több mint 30.000 tojást kereshetnek meg, amelyeket a húsvéti nyuszi egy kukorica labirintusában rejt el. Az Amazing Maze Új-Zéland legnagyobb  kukorica labirintusa, életnagyságú játékokkal. Hogy még izgalmasabb legyen, éjszakai tojásvadászatot is szerveznek, amiben a családok zseblámpával felszerelkezve vehetnek részt.

Néhány húsvéti program Magyarországról

Siófokon például Húsvéti Nyuladalom várja április 19-22. között a látogatókat, ahol az ünnepi kavalkádon túl, a kicsiket állatsimogató, kézműves programok, nyúl-derby és koncertek, a felnőtteket futóverseny, különleges ételek, esténként pedig fergeteges könnyűzenei koncertek várják.

Vidéken még őrzik a húsvéti locsolkodás hagyományait
Régen friss kútvízzel öntötték le a leányokat.

Siófokon kívül nyúlkergetővel várja az érdeklődőket Zalakaros, színes programokkal készül Debrecen, Sopronban a Botanikus Kertben tojáskeresés lesz, de húsvéti forgatag várja az érdeklődőket Egerszalókon is a Barlanglakásoknál és a Sáfránykertben. Lesz  tojásfestés, népi játékok, szórakozás, kacagás és nem marad el a tojáskeresés sem.

Aki pedig igazi tojásmúzeumot szeretne látni, látogasson el Zengővárkonyba, a mecsekalji kis faluban található ugyanis a Míves Tojás Múzeum, ahol a Nagyhét napjain a húsvétkor hagyományos hímes tojások megfestésében adnak segítséget a „Hímestojás Szeretteinknek” program keretében.

Galéria
Fotó: Míves Tojás Múzeum/Facebook

Kiemelt kép: Pixabay.com

Ami rabul ejti a szíveket: múltidéző húsvétolás
Régmúlt húsvétot idéznek Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn, a Sóstói Falumúzeumban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik