Mozaik

Rászoruló gyerekek kapják az iskolai menzán fel nem használt élelmiszereket

Amikor az étkező munkatársai meghallották az új tervezetet, megálltak a folyosón, és elkezdtek tapsolni.

Új kísérleti program keretében egy indianai általános iskolában olyan élelmiszert készítenek, ami normál esetben kárba menne, de mégsem ez történik, mivel átalakítják, és felhasználják azt a rászoruló diákok étkeztetésére, írja a Mother Natue Network.

Március 29-én az elkharti Woodland Általános Iskola 20 diákja vitte haza a fagyasztott élelemmel megpakolt hátizsákot, hogy legyen ennivalója a hétvégére.

Azért épp a Woodland Általános Iskolát választották ki a kísérleti programhoz, mivel itt magas azon diákok száma, akik ingyenes vagy csökkent díjú étkezésre jogosultak

– mondta el Natalie Bickel, az Elkharti Szociális Iskolák diákszövetségének felügyelője.

Szorgalmas adminisztrátoraink és szociális munkásaik folyamatosan foglalkoznak a családokkal, és tisztában vannak nehézségeikkel, az előttük álló kihívásokkal. Olyan családokkal vettük fel a kapcsolatot, akik nehéz helyzetben vannak, és megkérdeztük tőlük, érdekelné-e őket ez az élelmezési lehetőség mint segítség

– említette a szakember.

Bickel a Greater Elkhart Chamber of Commerce Leadership Academy (Kereskedelmi Vezetői Akadémia Greater Elkhart Kamarájának) tagja. A kamarának van egy vezetőképzési programja, ami a szociális feladatokra fókuszál. Itt született meg elsőként ez az ötlet is.

A szolgáltatási projektek befejezésekor a résztvevők megismerhették a South Bend-ben működő nonprofit szervezetet, a Cultivate-t is. A szervezet a Notre Dame-i Egyetemet, a Nelson’s Chicken-t, helyi éttermeket, catering cégeket és élelmiszerboltokat is a partnerei között tudhat. Ezeken a helyeken remek ételek maradnak meg feleslegben a nap végére, amit amúgy csak kidobnának. A Cultivate összegyűjti, újracsomagolja és kiszállítja ezt az összegyűjtött ételt azoknak, akiknek szükségük van rá.

Az  akadémia tagjai között találhatóak az Elkharti Szociális Iskolák intézményei is, akik együttműködnek a Cultivate nonprofit szervezettel.

A diákok nyolc fagyasztott étellel teli szeparált csomagot kapnak egy hátizsákban – Fotó: MMN/Cultivate

Ehhez a projekthez a Cultivate több elkharti iskola konyhájából gyűjti össze az ételeket, amelyeket előkészítettek, de soha nem szolgáltak fel. A kezdeményezést megelőzően ezeket az ételeket egyszerűen kidobták. Minden elcsomagolt étel, amelyet a diákokkal elküldenek, tartalmaz fehérjét, zöldséget és keményítőt.

Amikor az étkező munkatársai meghallották az új tervezetet, megálltak a folyosón, és elkezdtek tapsolni

– mesélte Bickel.

Az ECS élelmiszer-szolgálat munkatársai egyre jobban megismerik és megszeretik a diákjaikat, így megismerik az otthoni életüket is, és felismerik, ha élelmezési gondjaik vannak.

Bickel reméli, hogy a program sikeres lesz, és tovább fog terjeszkedni, hisz a fel nem használt élelmiszerek forrása teljes mértékben a rendelkezésükre áll.

És bár még csak alig több mint egy hete indult útjára a kezdeményezés, már más iskolák is résen vannak.

A vidék más iskolai körzeteiből is érdeklődtek a program elstartolásáról. Reméljük, hamarosan minden részlet összeáll, és megoszthatjuk az érdeklődőkkel a tapasztalatainkat

– mondta Bickel.

Kiemelt kép: MMN/Cultivate

Rászoruló gyerekeken segít a Magyarok Kenyere program
Tavaly közel 80 ezer rászoruló gyermeket ápoló és gondozó szervezetet támogattak a szervezők.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik