Mozaik

Lábszagú a világ legfurcsább és legbüdösebb gyümölcse

A duriánnal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, van, aki számára elviselhetetlen a gyümölcs bűze, más úgy véli, az ízhez hozzátartozik a jellegzetes aroma is. Egy biztos: sok országában betiltották a durián zárt térben való árusítását, sőt fogyasztását is.

A gyümölcs eredeti előfordulási területe Indonézia szigetvilága volt, azonban manapság sok más szigetre, valamint Ázsia déli és délkeleti részeire és Ausztrália északi és északkeleti területeire is betelepítették.

Sok helyen fontos gyümölcsnek számít. Arról lett nevezetes, hogy a gyümölcse egyesek számára visszataszító bűzű, míg másoknak kellemes illatú. Tény, hogy a durián megtalálható a nemzetközi piacokon, sőt több termesztett változatát is kialakították. Főleg ezek a keresettebbek, és több pénzt is érnek.

Gázszivárgásnak hitték

Ausztráliában történt néhány napja a Canberra Egyetemen, hogy a vizsgákra tanuló diákokat valamilyen meghatározhatatlan, de rendkívül kellemetlen szag zavarta meg, írt róla a CNN. Az egyetem könyvtárának személyzete kénytelen volt  a gyanús gázszivárgás miatt kiüríttetni az épületet. 550 embert evakuáltak a tűzoltók kevesebb, mint hat perc alatt, és miután a szakemberek, egy külön erre szakosodott csapat, átkutatta a teljes épületet, megtalálta a veszélyforrás, vagyis a szag forrását és okát. Ez pedig nem gázszivárgás volt, hanem egy tálcán felejtett durián gyümölcs. A szagtól nehezebb volt megszabadulni, mint a gyümölcstől, még érezhető volt a könyvtárban egy ideig.

Egy másik neves eset is köthető a gyümölcs jellegzetes szagához: 2018 novemberében egy indonéz repülőgépnek kellett kényszerleszállást végeznie egy nagy adag durián miatt, ugyanis az utasok megijedtek a szagtól. Csak azután indulhatott újra útjára a gép, miután megszabadultak a kétes rakománytól.

Fotó: flickr/Sien Hwa Chai

Megzavarta az alkoholszondát

A napokban Kínában egy férfi alkoholszonda-eredménye pozitív lett, pedig csak duriánt evett, írja a BBC. A nyomon követési vérvizsgálat bebizonyította, hogy a testében tényleg nem volt alkohol. Ezek után a helyi rendőrök is elvégezték a gyümölcstesztet, hogy egyértelmű legyen a számukra: a durián fogyasztása megzavarja az alkoholszondát.

A 30 centiméter körüli gyümölcs Ázsia egyes helyein méretével kivívta a gyümölcsök királya elnevezést is. Szúrós, tüskés, gömbölyded formájú golyó, benne pudingszerű gyümölcsvelővel. Az enyhén csípős durián íze és krémes textúrája miatt nagyon népszerű egész Délkelet-Ázsiában, de a szaga sokkoló lehet azoknak, akik nincsenek hozzászokva.  Szingapúrban például kitiltották a gyümölcsöket a metróról, és sok hotelben is tiltólistán szerepel, mivel a szaga a rothadó húsra vagy a piszkos-büdös zoknira emlékeztet.

Íme egy videó azokról, akik először szagolják-ízlelik meg a duriánt:

Öt szingapúri rákkutató ugyanakkor megfejtette, hogy mi okozza a gyümölcs kibírhatatlan szagát.

A jellegzetes szagnak a vadonban fontos feladata van: magához vonzza az állatokat, azok megeszik a gyümölcsöt, és szétszórják a magvait. Csakhogy civilizált területen elviselhetetlen a bűze. Ha viszont sikerül elkülöníteni a szagért felelős gént, a jövőben szagtalan vagy kevésbé büdös duriánokat is lehet majd nemesíteni.

A tudósok három év alatt készültek el a gyümölcs géntérképével, amin sikerült azonosítani a durián átható rohadásbűzéért felelős gént.

Az elemzés szerint a duriánban szokatlanul erőteljes a kénképződés, valószínűleg ez okozza a gyümölcs förtelmes szagát

– mondta el a kutatást vezető Patrick Tan az MTI szerint.

Az új lehetőségnek persze nem mindenki örül. Egyes duriánkedvelők szerint a gyümölcshöz éppúgy hozzátartozik a szaga, mint az íze.

Kiemelt kép: flickr/Luca Conti

Több száz fajta növényt nevelnek Magyarország legszebb gyümölcsöskertjében
Farkas József többszörösen díjnyertes szegedi portáján tenyérnyi helyen terem a kivi, a narancs és az indián banán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik