Mozaik

Új legmeredekebb utcája van a világnak

Egy, a járókelőknek és a kerékpárosoknak is komoly kihívást jelentő, Északnyugat-Walesben található utca hivatalosan is a legmeredekebb a maga nemében a világon, írja a Guardian.

A lap cikke szerint a főként kastélyairól ismert Harlech városában épített Ffordd Pen Llech nevű utca a napokban átvette az elsőséget az addig legmeredekebbnek hitt új-zélandi Baldwin Streettől.

Mint kiderült, a walesi utca legmeredekebb pontján 37.5 százalékos az emelkedő, holott a Baldwin Streeten ez „csak” 35 százalék.

Az út, ami naponta kétszer eltűnik
Az áradásoknak köszönhetően a Passage du Gois a nap nagy részében 2-4 méteres hullámok alá merül.

A helyiek régóta kampányoltak a Guinness Rekordok Könyvénél, hogy írják felül a korábbi döntésüket, most pedig egy hatalmas partival tervezik megünnepelni a sikert.

Gwyn Headley, a walesi város egyik aktivistája az eredményhirdetést követően arról beszélt,

hatalmas megkönnyebbülés és öröm ez számunkra. Sajnálom a Baldwin Streetet és az új-zélandiakat, de ami meredekebb, az meredekebb.

Míg az egyik oldalon nagy az öröm, Új-Zélandon hatalmas a csalódottság, mert a Baldwin Street az utóbbi években turistalátványossággá nőtte ki magát, így viszont kérdéses, mennyire marad felkapott a jövőben.

Rózsafák húzódnak a világ legszebb utcájának oldalain
2005-ben veszélybe került a rózsafaalagút.
Olvasói sztorik