Mozaik

Egyméteres óriáspapagáj maradványaira bukkantak Új-Zélandon

A 16-19 millió éves fosszíliák alapján az állat egyméteres és hét kilogrammos lehetett.

Ismeretlen óriáspapagáj fosszíliáit találták meg Új-Zélandon, a Heracles inexpectatus nevet kapott faj egyede nagyjából egyméteres lehetett, ezzel messze túlszárnyalja a ma elő papagájokat, tudósít az MTI.

A szakértők becslései szerint az állat egyméteres és hét kilogrammos lehetett, tehát kétszer olyan nehéz, mint a ma még létező, de erősen veszélyeztetett új-zélandi nagymadár, a kakapó.

Nevének első tagja a görög mitológiai alakra, Héraklészre, második tagja pedig a felfedezés váratlanságára utal. A maradványokat ausztrál és új-zélandi paleontológusok fedezték fel az Új-Zéland déli részén lévő Saintz Bathans közelében zajló ásatáson, ahol 16-19 millió éves fosszíliákat találtak.

Új-Zélandon egykor többféle óriásmadár is élt, köztük a 3,5 méteresre is megnövő, kilenc fajt magába foglaló moák családja, és a három méteres fesztávolságú sasok. Más szigeteken is találtak hasonlóan nagy madárfajokat, legalábbis ami megmaradt belőlük. Ilyen volt Mauritiuson a dodó és a Rodrigues-szigeti galamb vagy remetegalamb.

Eddig azonban még nem találtak óriási kihalt papagáj maradványokat

– mondta Trevor Worthy, az ausztrál Flinders Egyetem kutatója.

Meg vannak számlálva a 2500 éves új-zélandi szent kaurifenyő napjai
Új-Zéland legidősebb fáját 60 méter választja el a biztos haláltól.

Kiemelt képünk illusztráció: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik