Mozaik

Gyenge a termés, kevés a csemegekukorica

Az idei év csalódást okoz a termelőknek, a gyenge termés a hűtő- és feldolgozóipar számára is gondot okoz.

A piacokon, strandokon hetek óta kapható a nyár egyik finom primőrje, a főtt kukorica. A balatoni strandokon egy-egy csőért a mozgóárusok 450–500 forintot is elkérnek idén nyáron, míg a piacokon a csövek ára 100–150–200 forint – írja a zaol.

Bár nem köztudott, de Magyarország csemegekukorica-hatalom, Európában hazánk a legnagyobb termelő és exportőr.

A tökéletes főtt kukorica készítésének titkai
Tények, praktikák és tévhitek a finom csemegézéshez.

A kiskereskedelemben, a zöldségeseknél vagy piacokon látható csemegekukorica a hazai termés elhanyagolhatóan kis része, amit nem is szoktunk külön mérni. A termést az ipari feldolgozás, a hűtőipar, konzervipar adataival regisztráljuk. Ezek alapján Magyarországon évente átlagosan 400–500 ezer tonnás csemegekukorica-termelésről beszélünk. Ennek a mennyiségnek körülbelül a harmada fagyasztott állapotban, kétharmada pedig konzervként kerül a hazai és külföldi kereskedelembe. A fagyasztottan értékesített csemegekukoricát tekintve egyértelműen Európa legnagyobb termelője vagyunk, a konzervipari feldolgozásban pedig elsők, időnként másodikak, a franciákkal váltjuk egymást

– foglalta össze a portálnak Sebesta Péter, a FruitVeb Hungary alelnöke, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke.

Az idei év csalódást okoz a termelőknek, a gyenge termés a hűtő és feldolgozóipar számára is gondot okoz, a feldolgozóipar gyártókapacitása nincs is kihasználva.

A szakember a klímaváltozással, az extrém időjárás miatt keletkező károkkal és terméskieséssel magyarázza a gondokat. A vetés időszakában nagy volt a szárazság, a nyár folyamán pedig a többször özönvízszerűen lezúduló eső sem tett jót a termésnek, így jelenleg egyértelműen hiány a csemegekukorica.

Kiemelt kép: Pixabay.com

13 évesen kezdte, ma már 500 tő paradicsomot nevel kertjében a fiatal gazda
A 17 éves Mayer Tamás neves budapesti éttermekbe szállít különleges paradicsomaiból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik