Mozaik

Tippek a kutyaséftől: így készíts egészséges menüt kedvencednek

Állatorvosi tanács, fizioterápiás állapotfelmérés, ügyességi versenyek, szépségverseny kutya-gazdi fotózás és vasárnapi húspiac is várja a látogatókat.

Friss tanulmányok szerint a kutyák várható élettartama az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent, ennek oka elsősorban a táplálékukban keresendő.

Kutyáink egészségének három alappillére a mentális egészség, a megfelelő mennyiségű mozgás és az egészséges táplálás. Ezek a témák kerülnek terítékre Magyarország első kutyaegészség fesztiválján. A rendezvényre a gazdik kutyáikkal együtt érkeznek, az előadásokra pedig, rendhagyó módon ezúttal beülhetnek a kutyusok is!

Hét dolog, amit idős kutyánk kérne, ha beszélni tudna
Korosabb kedvenceink másfajta gondoskodást igényelnek, mint a fiatal állatok.

Egyre többen cserélik le a száraztápot

Az egyre gyakoribb kutya-civilizációs ártalmak (pl. allergia) miatt ma már sokan táplálják kedvenceiket friss összetevőkből készült étrenddel a száraztáp helyett.

A kutya húsevő. Az anyatermészet ragadozó gyomrukkal és tarajos fogazatukkal húsevésre predesztinálta a kutyákat és a macskákat is. Tegyünk a tálkáikba bátran friss húst, belsőségeket, némi zöldséget, salátát és kerüljük a feldolgozott táplálékot, az ízesített, mesterségesen színezett eledelt és jutalomfalatot

– mondta Böszörményi Zsolt kutyaséf, aki a Farkasfeszten kisállat dietetikus szakértő instrukcióit követve különböző korú és egészségű kutyusoknak készít majd testre szabott menüt.

Rövidebb életűek az elhízott kutyák
A szakemberek 12 népszerű kutyafajta több mint ötvenezer egyedének adatait elemezték.

A kutyák mentális egészsége is kiemelt téma a kutyaegészség fesztiválon. Azzal együtt, hogy kutyáink társainkká váltak, megszaporodtak a viselkedési problémák, a szeparációs stressz, az agresszió és sok a félős kutyus is. Az emiatt kialakuló állandó stressz óriási terhet róhat a kutyák szervezetére.

Vendégként előadást tart Jan Fennell világhírű Kutyasuttogó, aki most először jár majd Magyarországon. A számtalan nyelvre (többek között magyarra is) lefordított Kutyapszichológia című könyv írója abban segít a gazdiknak, hogy megértsék a kutyájuk nyelvét, jelzéseit és jobban tudjanak kommunikálni velük.

A Farkasfeszten lesz még: állatorvosi tanács, fizioterápiás állapotfelmérés, ügyességi versenyek, szépségverseny kutya-gazdi fotózás és vasárnapi húspiac is.

Az eseményre szeptember 15-én kerül sor a budapesti Kamaraerdőben.

Úgy fejlődtek a kutyák szemei, hogy manipulálják velük az embereket
Tudományosan is kimutatták, amit eddig is tudtunk.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik