Mozaik

900 kilométert repült egy szuszra a jeladós magyar kígyászölyv

Teljesítménye a szakembereket is meglepte.

A Kiskunságban megjelölt, Bese névre keresztelt kígyászölyv október elsején indult útnak, majd október 7-én a horvát Vis szigetről indulva nyílegyenesen átrepülte az Adriát, olvasható az MME Raptor Facebook bejegyzésében.

A mutatvány után esze ágában sem volt megállni: az olasz csizmát átszelve alkonyatkor még kirepült a Földközi tenger fölé, Szardínia irányába. Ekkor tartott egyhuzamban 300-km-nél. Egy fél nap adásszünet után Tunézia partvonalánál jelent meg, tehát Horvátországból Tunéziába 19 óra alatt egyhuzamban repült 900 kilométert, amelyből 750-et nyílt tengeren, 400-at pedig éjszaka tett meg. Gratulálunk Bese, csak így tovább, és vigyázz magadra

– írták.

Bese közvetlenül a fészek közeléből indult el, onnan, ahol idén kelt ki. A jelei alapján azóta nem valószínű, hogy vadászott volna. Az átkelést 40 km-es hátszél segítette, de még így is elég meglepő az eredménye. Az eddig nyomkövetővel jelölt kígyászölyvek mindannyian a “nagy könyv szerint”, termikelve vonultak, a nyílt vízfelületeket messze-messze elkerülve.

Bese jeladóval történt ellátását a Duna-Ipoly Nemzeti Park Turjánvidék Life+ projektje támogatja, a jelölés és a nyomkövetés a DINPI és az MME együttműködésében zajlik.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik