Mozaik

Orsolya ma elárulja, milyen lesz a tél

A népi megfigyelés szerint ha ma szép az idő, akkor az karácsonyig meg is marad.

A népi kalendáriumban számos névnaphoz kapcsolódik időjóslást. A hagyomány szerint Ildikó például a következő 40 nap időjárását, Egyed az őszi napokat, Jakab a telet, míg Zsuzsanna a tavaszt jósolja meg.

A sorból nem marad ki Orsolya napja, október 21-e sem. A név eredetével kapcsolatban a legrégebbi elmélet szerint az  Orsolya a latin Ursula, azaz medve magyaros olvasata.  Újabban a medvés  eredetet kétségbe vonják, és egy ónémet név, a Hors latinosított formájának vélik. Ennek jelentése ló, paripa, írja a Netfolk.

Érdekesebb viszont az Orsolya napi időjóslás. A népköltés szerint a jó gazda ilyenkor ezt mondja:

Orsolyakor takarítsd be káposztádat,

Simon-Juda hóval tömi be a szádat.

Ha megdurvul a nyúl szőre,

Siess fáért az erdőbe.

Orsolya a néphagyományban

A népi megfigyelés szerint Orsolya napja megjeleníti a téli időjárást, azaz leginkább Orsolya árulja el, hogy milyen lesz a tél.  A régi öregek úgy tartották, érdemes ilyenkor figyelni, mert ha Orsolya napján szép az idő, akkor az karácsonyig meg is marad. Az asszonyok fontosnak tartották, hogy leszedjék a káposztát, nehogy később a rossz idő miatt kirepedezzen. Kőszeg környékén és a Somló-vidéken ez a nap volt a szüret megkezdésének az ideje. Somlón ekkortájt híres szüreti mulatságot is tartottak.

Ilyen az “igazi” Orsolya

Az Orsolya név türelmes, felelősségteljes személyiség kialakulását támogatja. Tehetsége leginkább a számítástechnika és a matematika területein mutatkozik meg. A név viselője előre gondolkozik, és figyelme kitér minden apró részletre. Családja és otthona nagyon fontos számára. Megvannak a képességei ahhoz, hogy csodálatos otthont teremtsen és nagyszerű anyává válhasson. Tanárnak is kiváló lehet, mert becsüli az embereket, és a legtöbben nagyon jól érzik magukat a környezetében. Ugyanakkor hajlamos néha túlzottan aggódni bizonyos dolgokon. Élvezi a napi rutint és a letisztult, megszokott körülmények nyújtotta biztonságot, írja az Orsolyákról a nevenapja.hu.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik