Németországba, főleg az északi tartományok ritkán utazunk a borok kedvéért, de a jelenlegi folyamatok alapján egyre inkább ez is szempont lehet.
A német Bild alapján a Magyar Mezőgazdaság arról ír: az 1800-as években lehetett utoljára olyan meleg, hogy az ideihez hasonlóan jó évjáratú bort tudtak készíteni a Balti-tengernél. A globális felmelegedésnek köszönhetően újra virágzásnak indulhatnak a német történelmi borvidékek.
A határvidéken, a lengyelországi Szczecin (német nevén Stettin) mellett készítik a csúcskategóriát jelentő Turnau-t. A Balti-tenger partjának németországi szakaszán a Schloss Rattey borászat ősi ősi tradícióra épít. Errefelé a 16. és 17. században a bor volt az egyetlen tiszta ital.
A 2018-as évjárat kiemelkedően a legjobb lett emberemlékezet óta. Berlinben már tanítják a művelést, Svédországban és Dániában szintén egyre népszerűbbek a helyi borok.
Kiemelt kép: Pixabay