Mozaik

Dömötör ma megmutatja, mennyire lesz hideg a tél

Október 26-ikát juhászújévnek is nevezik a néphagyományban.

Október 26-a keleti egyház kedvelt szentjének ünnepe. Szent Dömötör – avagy Demeter – a pásztorok patrónusa volt, a  IV. században élt,. A keresztényüldözések idején katonatisztként október 26-án vértanúként halt meg,  mivel a pogány istenek tiszteletét megtagadta.

A szent vértanú emléknapja Magyarországon főként a pásztorélet hagyományaiban kapott helyet, Dömötör lett a hazai juhászok védőszentje, névnapját juhászújévnek is nevezték. A nap a XVI. századtól a pásztorok és a mezőgazdasági cselédek szegődtetési napja volt, ugyanis sok helyen ekkor számoltak el a juhászok gazdáikkal, meghosszabbították vagy megszüntették a szolgálataikat.

18 népi megfigyelés, ami a hideg telet jelzi
Nyár végén és ősz elején már figyelhetünk.

Az állatok beterelése, az elszámolás utáni mulatozást számos helyen juhtornak, juhbálnak, gulyásbálnak, juhászbálnak, juhásztornak, juhdérmációnak, dömötörözésnek nevezték. Ilyenkor több napon át tartó mulatságokat rendeztek, de volt, ahol gyakran egy álló hétig tartott a mulatság.

Dömötör napjához rigmusok és időjóslás is kapcsolódik a néphagyományban

  • „Neki minden nap Dömötör napja vagyon”: arra is mondják, akinek bizonytalan a sorsa, és arra is, aki részeges.
  • „Dömötör juhászt táncoltat I.”: ilyenkor lehet mulatozni, de a rigmus az elveszett jószág miatt „megtáncoltatott” juhászra is utal.
  • „Dömötör juhászt táncoltat II.” : egyes helyeken azt jelentette, hogy ilyenkor már nem lehet hosszan a szabadban lenni, mert kilel a hideg.
  • Dömötör-napi hideg szél: ezen a napon a hideg  szél kemény telet hozhat a népi megfigyelés szerint.
  • Dömötör és a patkányok: a Vasas Szent Péter napján kiűzött patkányok Dömötör napján  elfoglalják el a házat, azaz behúzódnak a közelgő hideg elől.

Népszokások Dömötör-napján

  • A több napon át tartó mulatságokban Szeged járt az élen, ahol a belvárosi templom védőszentjét is ekkor ünnepelték.
  • A Kiskunságban Dömötör napja előtt hajtották a nyájat a város alá, s ilyenkor a juhász a nyáj őrzését átadta a gazdának, mert neki joga volt három napig mulatni.
  • Hortobágy környékén  az uradalmi pásztorok és a paraszti legelőtársaságok rendeztek Dömötör-napi mulatságokat.

Kiemelt kép: MTI/Veres Nándor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik