Mozaik

Gyorsabban olvadnak az Andok gleccserei a távoli erdőtüzek miatt

75 millió ember vízellátása kerülhet veszélybe.

A legfrissebb brazil kutatások alapján az Andok gleccsereit is veszélyeztethetik az amazóniai esőerdőket pusztító tüzek. A klímaváltozással amúgy is olvadó gleccserek gyorsabb ütemben tűnhetnek el a kontinens erdőtüzei miatt.

Fotó: Pixabay

A greeenfo összeállítása szerint közel 30 százalékkal nőtt az erdőirtás mértéke egy év alatt az Amazonas-medence brazíliai részén. A tüzek füstjét az uralkodó szelek több száz kilométeres távolságba elviszik, a porrészecskék az Andok jegében is lerakódnak.

A felületüket sötétre színezik, így csökkentik a gleccserek fényvisszaverő képességét, 14 százalékkal felgyorsítva az olvadást. 

A fokozott olvadással a lakosság is veszélybe kerül, hiszen a gleccsereknek köszönhetjük 75 millió ember vízellátását. Az ivóvíz korlátozása mellett a gyorsabb olvadás a gazdák számára rövidítheti a termények növekedésének időszakát.

Védett övezetek és állatok ezrei pusztulnak az amazonasi erdőtűzben
Visszafordíthatatlan károsodás keletkezhet az ökoszisztémában.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének szeptemberi közleménye szerint a gleccserek évente 280 milliárd tonna jeget veszítenek, és 35 százalékkal járulnak hozzá a globális tengerszint-emelkedéshez.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik