Mozaik

Fontosak a magok a klímaváltozás elleni harcban

A vadon élő növények magjai visszahozhatják az elveszett genetikai jellegzetességeket.

Haszonnövények vadon élő rokonainak több ezer magját gyűjtötték be hat év alatt az egész világról a tudósok. Állítják, a magminták fontos szerepet játszhatnak majd a Föld növekvő lakosságának élelmezésében akkor, amikor a globális felmelegedés veszélyezteti a növénytermesztést, írja az MTI.

Veszélyben a Föld, gyorsul a felmelegedés
Az emberiség kezében vannak az eszközök a globális klímakatasztrófa jóvátehetetlen következményeinek a megelőzésére.

Négy kontinens 25 országának több mint száz tudósa 28 globálisan fontos haszonnövény 371 vadon élő rokonának 4644 magmintáját gyűjtött be.

Nem egy parki sétáról beszélünk. Ezek az utazások gyakran veszélyesek és fizikálisan embert próbálók voltak hőségben, porban, vadállatok jelentette veszélyek között

– mondta Hannes Dempewolf, a Crop Tust nevű globális kezdeményezés vezetője.

A maggyűjtés a legambiciózusabb globális erőfeszítés arra, hogy megőrizzék a haszonnövények vadon élő rokonainak a magjait. Ezek ugyanis fejlődésük során képesek voltak zord körülményeket is túlélni, köztük a csapadékhiányt, az áradásokat, szélsőséges hőmérsékleteket és a rossz minőségű talajt, és így kiaknázatlan források lehetnek a klímaváltozásnak ellenálló növények termesztéséhez.

A banán jól példája a veszélyeztetett növénynek, mivel egyre gyakrabban támadja meg betegség. Fontos, hogy az összegyűjtött magokat felhasználjuk, hogy visszahozzuk az elveszett genetikai jellegzetességeket, amelyek segítenek abban, hogy a banán ellenállóbb legyen különösen ezen betegséggel szemben

– mondta Chris Cockel projektmenedzser, felidézve, hogy a második világháború utáni időszakban majdnem kihalt a növény egy betegség miatt, amely most újra felütötte a fejét.

Kiemelt kép: Pixabay

Sir David Attenborough: Nincs sok időm hátra
A legendás természetfilmes bele se akar gondolni, milyen élet vár a dédunokáira.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik