Mozaik

Elárasztották a turisták az osztrák csodafalut

Elárasztották a turisták az osztrák csodafalut

A lélegzetelállító környezet sokak kíváncsiságát kelti fel.

Hallstatt neve ma már ismerősen cseng a nagyvilágban. A Felső-Ausztria Traunviertel régiójában, a Hallstatti-tó délnyugati partján fekvő település egyedisége abban áll, hogy a tópart és a közeli hegyek között csak egy keskeny sáv építhető be, a házak egy része meredek lejtőre, mások a tófenékbe vert cölöpökre épültek. A városba autóval csak az ott lakóknak szabad behajtani, a közlekedés főleg hajóval történik. A település 1997 óta az UNESCO Világörökségének része.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Hallstatt főutcája is voltaképpen egyetlen utca, amely közvetlenül a tó mellett kanyarog. A lélegzetelállító környezet és a takaros polgárházak mellett az osztrák kisvároska figyelemreméltó látványossága, ahogy a szűk főutcáján a helybéliek gyümölcsfákat nevelnek.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Ezek ismeretében miért is lenne meglepő, hogy Hallstatt, ez a kis csodafalu az év minden hónapjában a turisták bakancslistás célpontja. Amióta a kínai Kuangtung tartománybeli Hujcsou városában 2012-ben megnyílt a salzkammerguti falu pontos másolata, azóta egyre növekszik az alpesi településre látogató külföldi, főként ázsiai turisták száma, amely mára elérte az évenkénti 3 milliót.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Ez a szám az egy lakosra eső látogatók számát tekintve hatszor nagyobb, mint Velencében, holott a lagunák városát elöntő turistaáradatot tartják emblematikusnak Európában.

Az MTI által közreadott felvételek Hallstattban, a Hallstatti-tó partján készültek 2020. január 8-án.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik