Mozaik

Zöldbe öltöztetett IKEA nyílik Bécs belvárosában

Környezettudatosság és vevőcentrikusság is jellemzi az új üzletet.

A koncepció a jelenlegi megatrendekre összpontosít, és figyelembe veszi a drasztikusan megváltozott vásárlási szokásokat, valamint az autó nélküli mobilitás új formáját, írja a Treehugger.

Az IKEA olyan innovatív épületet alakít ki a bécsi Westbahnhofnál (Nyugati pályaudvar), ahol sok növény, fa teszi kellemessé a szokott kényelem mellett a vásárlást az ügyfeleknek, miközben egy városi találkozási csomópontot is kialakítanak. Minden egyes szinten sok szabad hely lesz, fás, zöld területekkel beültetve, hatalmas napos kirakatokkal, ablakokkal, és rendhagyó módon parkolók nélkül.

A nyitást 2021-re tervezik

Fotó: Ikea am Westbahnhof

Az egész üzlet a gyalogosokat, a kerékpárosokat és a metróval közlekedő embereket célozza meg. A több emeleten átnyúló bútoráruházban a belsőépítészeti ötleteket és a teljes IKEA termékcsaládot innovatív módon mutatják be.

A helyet azért választottuk, mert tökéletesen kapcsolódik a tömegközlekedéshez. A bécsi belvárosi körzetek legtöbb lakója nem rendelkezik autóval. A központi elhelyezkedés tökéletes számukra

– olvasható az Ikea oldalán.

A dizájn tükrözi az IKEA márkát: barátságos, nyitott, nem hagyományos, mégis harmóniát áraszt. A nagyközönséget egy nyitott tetőterasz várja, a homlokzat minden felületén lesz zöld növényzet, egy kávézó és egy kellemesen kialakított kültéri egység is hozzájárul a belvárosi zöld kényelemhez.

Fotó: Ikea am Westbahnhof

Kicsit emlékeztethet a párizsi Pompidou Központra, a közepén nyitott terekkel, és a külső szolgáltató egységekkel: az épület külső része polcra emlékeztet, egy 4,5 méter mély zóna, amely körülöleli a fő tömböt, mint egy árnyékos polc. Teraszok és növényzet, kiszolgáló elemek, felvonók, menekülési lépcsők és WC-k lesznek itt.

Nem építenek nagy raktárhelyiségeket, vagyis csak olyasmi tartanak készleten, amit kerékpárral vagy tömegközlekedéssel is haza lehet szállítani, a nagyobb bútorokat pedig 24 órán belül házhoz szállítják majd a Strebersdorf új logisztikai központjából.

Kiemelt kép: Ikea am Westbahnhof

Zöldellő ikertornyok pompáznak Milánó betondzsungelében
A környezettudatos gondolkodás impozáns példája a "Függő Erdő".
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik