Mozaik

Távoli falvakba gurul a háromkerekű minikönyvtár Olaszországban

Antonio La Cava célja, hogy a kis falvakban se maradjanak olvasnivaló nélkül a gyerekek.

Könyv nélkül olyan gyakran magányos a gyermek, szükség van az olvasnivalóra – ez a hite és mozgatórugója Antonio La Cava-nak. A nyugdíjas tanár háromkerekű kisteherautóját alakította át mobil könyvtárrá, hogy az olaszországi Basilicata régióban olyan távoli falvakban is ellássa olvasnivalóval a gyerekeket, akik máshogyan nem jutnának könyvhöz. La Cava kis guruló könyvtárával elmegy minden településre, ahol a lakosság nem éri el az 1000 főt. San Paolo Albanese-ben például az összlakosság 270 fő, és mindössze két  iskolás korú gyermek él itt, nekik is Antonio visz könyvet, írja a BBC.

A Bibliomotocarro névre keresztelt háromkerekűjén – ami feltehetően Olaszország legkisebb könyvtára – a nyugdíjas tanár közel 20 éve utazik dombokon-hegyeken elszántan, hogy az irodalom örömét minél több gyermekhez eljuttassa.

Fotó: Facebook/IL SOGNALIBRO GORDOLA libreria specializzata per bambini e ragazzi

Nagyon aggódom, hogy egy nem olvasó országban öregszem. Probléma volt, hogy sok gyerek nem jutott könyvhöz, én segítek a gondokon. Az ilyen cselekedetnek nem csak kulturális, hanem társadalmi értéke is van

– állítja La Cava, aki úgy véli, fontos az irodalom örömét a lehető legtöbb gyermek számára eljuttatni. Reméli, hogy a Bibliomotocarro nem csak egy mozgó könyvtár, hanem üzenet is. Üzenet arról, hogy a kultúra mindenkinek jár,  nem csak a kiváltságos emberek számára.

https://www.facebook.com/BBCOne/videos/2036044509774432/

Kiemelt kép: Facebook/bikeit.gr

A könyvek templomai: lenyűgöző könyvtárak a nagyvilágból
Csodálatos könyvtárak léteznek szerte a világban, amelyekbe nemcsak kölcsönözni érdemes betérni, hanem maga a látvány is megér egy látogatást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik