Mozaik

Rejtett vadkamerás felvételek millióit gyűjti össze a Google

A megalkotók szerint ez egy élvonalbeli technológia a vadon élő állatok védelme érdekében.

Ha bele akarunk tekinteni a vadon élő állatok életébe, nincs más dolgunk, mint felkeresni a Google által támogatott új webhelyet, amely a világon bárki számára elérhetővé teszi vadon élő állatokról készült rejtett kamerás felvételek millióit, írja a CNN.

A vadállatok életét figyelő kutatók rendszeresen telepítenek különböző élőhelyeken rejtett kamerákat. Ezekkel a rögzített kamerákkal megfigyelhetik az állatokat anélkül, hogy zavarnák őket. A gépek esetenként több százezer képet rögzítenek.

Jorge Ahumada, a Conservation International környezetvédelmi nonprofit vállalat kutatója szerint az így született képek és az általuk feltárt értékes információk csak a kutatók merevlemezén találhatók meg, és senki más számára nem elérhetőek. A szakértő ezért egy olyan online platform létrehozását tűzte ki célul, ahol a kutatók megoszthatták mindenkivel a fotóikat.

A Wildlife Insights 2019. decemberében indult, és a világ legnagyobb rejtett kamerás felvétel adatbázisaként jelenleg több mint 4,5 millió képet tartalmaz.

Fotó: Wildlife Insights

Amellett, hogy képeket más kutatók számára is elérhetővé teszi, a webhely a Google által kifejlesztett mesterséges intelligenciát (AI) használja az ilyen típusú fényképekkel kapcsolatos egyik fő probléma leküzdésére.

A rejtett kamerák billiónyi képet állítanak elő kézi elemzés céljából, amelyek közül sok képen egyáltalán nincs semmi. Ezeknek a képeknek a kézi rendezése és törlése fárasztó munka. Hogy ezt megkerüljük, miután valaki felvételeket töltött fel a Wildlife Insights adatbázisba, az AI ellenőrzi, hogy a képen van-e hasznosítható tartalom, és automatikusan eltávolítja az összes üres képet. Ha van tartalom a képen, az AI azonosítja a fajt

– mondja Ahumada.

Jelenleg az AI mintegy 450 állatfajt ismer fel, de ez a szám egyre csak nőni fog, hiszen a világ minden részéről további felvételek érkeznek az adatbázisba. Az ötletgazdák azt remélik, hogy az AI időt takarít meg a kutatók számára, és hatékonyabbá teszi a fajmegőrzési programokat.

A fotók összegyűjtése és áttekintése mellett a platform olyan elemzéseket is nyújt, amelyek felfedhetik a fajok populációjának tendenciáit, így ez az információ segíthet a kutatóknak figyelemmel kísérni az állatok számának növekedését vagy esetleges csökkenését.

A Wildlife Insights továbbra is béta verzióban működik, és bár bárki hozzáférhet az adatbázis tartalmához, jelenleg csak a kiválasztott partnerek tölthetnek fel képeket. A terv ugyanakkor az, hogy végül bárki számára elérhető legyen utóbbi funkció is.

Noha a nyílt hozzáférés kulcsfontosságú, a platform lépéseket tett annak biztosítása érdekében, hogy az információ ne kerüljön rossz kezekbe.

Kiemelt kép: Wildlife Insights

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik