Mozaik

Macik, akiket csak szeretni lehet: Tv-maci, Füles mackó, Vackor

A medve, mint ragadozó, jellemzően óvatosságra készteti az embert, ám a róla mintázott figurák, mesehősök a gyerekek és felnőttek nagy kedvencei.

Ha azt mondjuk: medve, mindenkinek beugrik a klasszikus kép a barna medvéről, hatalmas termetéről, busa fejéről. A ragadozók rendjének egyik legnagyobb termetű szárazföldi faja az eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada nyugati részén is megtalálható. Jelentős számban él az erdélyi Kárpátokban, de találkozhatunk medvékkel Szlovéniában, Szlovákiában és Skandináviában is.

Magyarország mai területéről az 1850–1860-as években a barna medve kipusztult, mára azonban egy-egy példány fel-felbukkan az ország északi részén. Szakemberek szerint akár négy-öt medve is kóborolhat Észak-Magyarországon, amelyek valószínűleg természetes életvitelük révén, a Tátra térségéből kerültek az országhatáron belülre.

Retró magyar rajzfilmek, melyek 30 év után is derűt árasztanak
Kapcsford, surranó kis árnyak, beszél majd az utókor: ismerős? Vagy nem?

A medve, mint ragadozó, jellemzően óvatosságra készteti az embert, ám a róla mintázott figurák, mesehősök gyerekek és felnőttek nagy kedvencei, hála busa fejüknek, okos gombszemüknek, esetlennek tűnő mozgásuknak. Gondoljunk csak Micimackóra, a nagy klasszikusra, vagy a mi kedves és népszerű mackó alakjainkra, akik bearanyozták sokunk gyerekkorát.

Tv-maci

Itt van mindjárt a Tv-maci, aki nélkül hosszú évekig elképzelhetetlen volt az esti program, a lefekvés. A híres mackó 1963 tavaszán, április 15-én jelent meg a Magyar Televízió képernyőjén, de születésének napját inkább Bálint Ágnes születésnapjához, tehát október 23-ához kötjük, hiszen ő írta az Esti mese szignálfilmjének eredeti forgatókönyvét, valamint a maci karakterét is ő találta ki. A kedves mackó és babája az évek alatt számtalan módosításon esett át, ám mindenféleképpen elmondhatjuk, hogy az ország közkedvelt, emblematikus figurájává vált.

Az 1960-as és 70-es évek Tv-maciját Lengyel Zsolt tervezte és Köber Tibor alkotta meg. Még fekete-fehérben tornázott minden este, aztán gondosan fogat mosott, gurgulázott és köpött. Ez a gurgulázás évekig kísérte a gyerekkorunkat. A maci ezután pöttyös hálóingbe bújt, és megnézte az Esti mesét.

Fotó: Youtube.com – Az eredeti Tv-maci

1981-ben modernizálták macit és a környezetét. Új ruhatárat, új bútorokat és új barátot kapott, ekkor váltotta Valérkát Csutkababa.

Fotó: Youtube.com – Az 1981-es Tv-maci

1983-ban ezt a macit is megreformálták. A megújított Tv-macit Foky Ottó készítette a Pannónia Filmstúdióban, 1982-ben kockázós bábfilmtechnikával. Csutkababát is lecserélték Paprika Jancsi figurájára.

Fotó: Youtube – A Foky Ottó féle Tv-maci

1998-ban az MTV levette a műsorról a Foky Ottó-féle 1982-es Tv-macit, mert elavultnak tartotta az akkori programigazgató. Ezt nem hagyta szó nélkül az ország, akkora lett a közfelháborodás, hogy fél év múlva visszakerült az m2-re, s utána még évekig ő kísérte aludni a gyerekeket. 2000-ben papír alapú személyigazolványt is kapott.

Azután a maci egy rövid ideig eltűnt a képernyőkről, majd 2012-ben egy egészen újra gondolt Tv-maci került vissza.

Fotó: Youtube.com – A 2012-es maci

Sem külsejében, se cselekedeteiben nem hasonlított elődeire. Nem mosott fogat, nem köpött, nem bújt ágyba, ellenben volt testvére, és azonnal leült a számítógéphez. A jól ismert és szeretett zenét is lecserélték. Az új maci nem aratott sikert, sőt, olyan ellenállásba ütközött, hogy 4 hónap után visszakerült a Foky Ottó-féle változat a képernyőre.

Végül néhány műhelytitok! A Foky Ottó féle  Tv-maci 14 féle változatban készült el, hogy a gyerekek minden napra más epizódot kaphassanak. A suli ideje alatt a maci ágyba bújt, ahogy azt a gyerekek is teszik a mindennapokban, ám nyáron a maci is tovább játszhatott. Nagyobb ünnepnapokon mindig kellemes ünnepeket kívánt, ezekre az alkalmakra külön epizódok készültek. Volt olyan rész, ahol még a Télapó is szerepelt, de helyet kapott a karácsonyfa, a barátok, a Húsvéti nyúl is egy-egy szignálban.

A TV maciból rengeteg filmszalag készült. Az 1 perces szignál 27 méter filmszalagon 1440 filmkockából állt össze.

Füles mackó

Régi esték szereplője volt Füles mackó is. A mai napig tudom, mit énekelt, annyira belém ivódott minden mondata. Ti emlékeztek még?

A Füles mackó népszerű lengyel mese-bábfilmsorozat és mesekönyvsorozat főhőse. Lengyel neve: „Miś Uszatek”. Eredetileg mesekönyv szereplőnek készült, 1957. március 6-án Czesław Janczarski író és Zbigniew Rychlicki illusztrátor alkotásaként jött létre. 1962- ben elkészült az első mesefilm, de Füles mackó igazán 1975-ben robbant be a köztudatba.

Nálunk 1976-ban került először képernyőre. Elsősorban az ovisok körében volt népszerű aranyos figurája, a kicsiknek is érthető gyermeki hősiessége, modern ruházata. Füles mackó hangját Gyurkó Henrik, míg barátja, Nyuszika hangját a népszerű Havas Gertrúd kölcsönözte.

Fotó: Wikipedia

Vackor

Kormos István loncsos, lompos és bozontos, piszén pisze kölyökmackója is sokaknak okozott vidám perceket, s szerencsére a mai gyerekek is ismerhetik mesekönyvekből Vackort, akinek kalandjai az óvodán át az iskoláig kísérnek mindenkit.

Fotó. Youtube.com

„Hol volt, hol nem,
messze, messze,
volt egy boglyos,
lompos, loncsos és bozontos,
Vackor nevű kicsi medve,
nem is medve, csak egy apró,
lompos, loncsos és bozontos,
piszén pisze kölyökmackó.“

Kormos István Vackor-történeteiben Vackor nem játékmackó, hanem kölyökmackó, aki emberként él, óvodába, majd iskolába jár, akárcsak a többi kisfiú és kisleány; azaz emberként viselkedik. Sőt olyannyira „emberbocs“, hogy nem szereti a mézet, folyton vackort enne; nem akar téli álmot aludni, örökösen csatangolna, erdőn kószál, messze bóklál, mígnem ember lesz igazán!

A könyvből Vackor az első bében címmel 1985-ben a Pannónia Filmstúdió papírkivágásos sorozatot készített. A sorozathoz a Magyar Rádióban készült hangfelvétel, a mesélő Márkus László volt.

Nem csak ezek a macik hódították meg a szívünket, rajtuk kívül természetesen itt van még Boribon, a játékmackó vagy Dörmögőék, de ők egy másik történet főszereplői lesznek.

Kiemelt kép: Youtube.com

Mert olvasni jó: régi mesék és retro mesekönyvek nyomában
A mese kapocs felnőtt és gyerek közt, szívtől a szívhez, lélektől a lélekhez szól.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik